Οφέλη διαμεσολάβησης
Τι ορίζεται ως διαμεσολάβηση;
Ως διαμεσολάβηση ορίζεται η διαδικασία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερα μέρη, να λύνουν τις διαφορές τους εκτός της δικαστικής αίθουσας. Η διαμεσολάβηση δεν είναι υποχρεωτική και για να πραγματοποιηθεί θα πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέρη. Η τελική συμφωνία που προκύπτει έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.
Ποιες διαφορές μπορούν να λυθούν από τη διαμεσολάβηση;
Μέσω της διαμεσολάβησης μπορούν να λυθούν σχεδόν όλες οι υποθέσεις που προκύπτουν μεταξύ ιδιωτών. Πιο συγκεκριμένα, μέσω αυτής της διαδικασίας επιλύονται οι παρακάτω διαφορές:
- Οικογενειακές
- Περιουσιακές
- Εμπορικές
- Μισθωτικές
- Τραπεζικές
- Πρόκλησης ηθικής βλάβης κ.ά.
Ποιος είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή;
Ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι πολύ σημαντικός κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης. Ο διαμεσολαβητής προσπαθεί να βρει ρεαλιστικές λύσεις, οι οποίες θα είναι συμφέρουσες εξίσου και για τα δύο μέρη. Εκτός από την εξειδικευμένη εκπαίδευση που θα πρέπει να έχει λάβει, θα πρέπει να διακρίνεται από αμεροληψία και ουδετερότητα. Επίσης, εκτός από τις νομικές γνώσεις, ο διαμεσολαβητής θα πρέπει να έχει και γνώσεις ψυχολογίας, διευκολύνοντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ των μερών.
Ποια είναι τα οφέλη της διαμεσολάβησης;
Τα οφέλη της διαμεσολάβησης είναι πολλά και γι’ αυτόν τον λόγο επιλέγεται όλο και συχνότερα από τους πολίτες για την επίλυση των διαφορών τους. Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη της διαμεσολάβησης είναι τα κάτωθι:
Ταχύτητα: η διαφορά μεταξύ των μερών επιλύεται ταχύτατα μέσα στο χρονικό διάστημα μερικών ημερών.
Χαμηλό κόστος: λαμβάνοντας υπόψιν τα έξοδα που απαιτεί μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, η διαμεσολάβηση είναι η καλύτερη λύση. Στην περίπτωση της διαμεσολάβησης τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν από την αρχή το κόστος της διαδικασίας, το οποίο βαραίνει και τις δυο πλευρές ισομερώς.
Εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα: η διαδικασία της διαμεσολάβησης λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα πλαίσιο εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας. Δεν επιτρέπει να δημοσιοποιούνται ευαίσθητες πληροφορίες και πριν την έναρξη της διαδικασίας, όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται εγγράφως για την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας.
Επίσης, η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή λύση, αφού δεν χαρακτηρίζεται από την ένταση που μπορεί να υπάρχει σε μια δικαστική αίθουσα.
Ποιος μπορεί να βρίσκεται παρόν κατά τη διάρκεια της διαμεσολάβησης;
Στη διαδικασία θα πρέπει να παρίστανται υποχρεωτικά τα ενδιαφερόμενα μέρη μαζί με τους δικηγόρους τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, εκτός από τον διαμεσολαβητή, στη διαμεσολάβηση θα πρέπει να παρίστανται και άλλα άτομα, λ.χ. λογιστές, τεχνικοί σύμβουλοι κ.ά.
Ποια είναι η ισχύς της διαμεσολάβησης;
Για να έχει ισχύ η απόφαση της διαμεσολάβησης, θα πρέπει να υπογραφεί από όλους τους συμμετέχοντες. Τέλος, θα πρέπει να κατατεθεί στο αρμόδιο Πρωτοδικείο και μετά την κατάθεση, η συμφωνία θα βρίσκεται σε απόλυτη ισχύ.
Ποια σχέση έχει η διαμεσολάβηση με τη διαιτησία;
Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό της διαμεσολάβησης με τη διαιτησία είναι ότι και οι δύο αποτελούν εξωδικαστικούς τρόπους επίλυσης διαφορών. Επίσης, ως κοινό χαρακτηριστικό τους θεωρείται η άμεση επίλυση των διαφορών και το χαμηλό κόστος, εν συγκρίσει με την επίλυση της υπόθεσης δικαστικά.
Όμως, στη διαιτησία, τα δύο μέρη οφείλουν να ακολουθήσουν την απόφαση του τρίτου μέρους, δηλαδή του διαιτητή. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση μπορεί να μην ικανοποιήσει τα μέρη, όμως οφείλουν να συμμορφωθούν με αυτή. Επομένως, η διαμεσολάβηση φαίνεται να είναι μια διαδικασία πιο ευέλικτη και πιο συμφέρουσα εν συγκρίσει με τη διαιτησία.
Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από Αθηναϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και κατάρτισης Διαμεσολαβητών. Η δικηγόρος έχει επιλύσει πολλές και δύσκολες υποθέσεις μέσω της διαμεσολάβησης και στόχος της είναι η εύρεση της πιο συμφέρουσας λύσης. Εάν ενδιαφέρεστε για την άμεση επίλυση των νομικών υποθέσεων που σας απασχολούν,επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.