Προσβολή πατρότητας
Τι ορίζεται ως προσβολή πατρότητας;
Η προσβολή πατρότητας είναι μια διαδικασία όπου προσβάλλεται δικαστικώς το τεκμήριο πατρότητας ενός τέκνου. Πρόκειται για μια διαδικασία περίπλοκη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από τα εμπλεκόμενα μέρη. Το δικαίωμα προσβολής πατρότητας ασκείται με αγωγή ενώπιον του Δικαστηρίου.
Λίγα λόγια για το τεκμήριο πατρότητας
Το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή 300 ημέρες μετά τη λύση του γάμου της τεκμαίρεται ότι έχει ως πατέρα τον σύζυγο της μητέρας. Έτσι, τα παραπάνω χρονικά πλαίσια είναι καθοριστικά για την απόκτηση συγγενικών δεσμών του τέκνου με τον σύζυγο. Το τεκμήριο πατρότητας δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα, αφού ο βιολογικός πατέρας ενός τέκνου ενδέχεται να μην είναι ο σύζυγος της μητέρας.
Ποιοι μπορούν να προβούν σε προσβολή πατρότητας;
Η αγωγή προσβολής πατρότητας μπορεί να πραγματοποιηθεί από συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένα χρονικά όρια. Η θεσμοθέτηση χρονικών ορίων συμβάλλει στην αποφυγή διαιώνισης αβέβαιων καταστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, στην αγωγή προσβολής πατρότητας μπορεί να προβούν τα παρακάτω άτομα μέσα στα αντίστοιχα χρονικά όρια:
- Ο σύζυγος της μητέρας και τεκμαιρόμενος πατέρας του τέκνου.
- Το ίδιο το τέκνο μετά την ενηλικίωσή του.
- Ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου(σε περιπτώσεις θανάτου του συζύγου που διατηρεί το δικαίωμα προσβολής πατρότητας).
- Η μητέρα του τέκνου.
- Ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα του τέκνου ενδέχεται να είχε σαρκική συνάφεια, ευρισκόμενη σε διάσταση με τον σύζυγό της.
Χρονικά όρια για προσβολή πατρότητας
Η αγωγή προσβολής πατρότητας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τα άτομα που προαναφέρθηκαν. Ειδικότερα:
- Ο σύζυγος της μητέρας και τεκμαιρόμενος πατέρας του τέκνου: μέσα σε ένα (1) έτος από τη γνώση του τοκετού.
- Το ενήλικο τέκνο: ένα(1) έτος από την ενηλικίωση.
- Ο πατέρας/μητέρα του αποθανόντος συζύγου: ένα(1) έτος μετά τον θάνατο και τη γέννηση του τέκνου.
- Η μητέρα: ένα (1) έτος μετά τον τοκετό ή έξι(6) μήνες μετά τη λύση του γάμου.
- Ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα ενδέχεται να είχε σαρκική συνάφεια: δύο (2) έτη από τον τοκετό.
Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες της προσβολής πατρότητας;
Εάν και εφόσον γίνει δεκτή η αγωγή προσβολής πατρότητας του ανηλίκου, τότε νομικά ισχύουν τα κάτωθι:
- Αποκοπή συγγενικού δεσμού του τέκνου με τον τεκμαιρόμενο πατέρα αναδρομικά από την ημέρα γέννησης. Η αποκοπή συγγενικού δεσμού αφορά και τους συγγενείς του τεκμαιρώμενου πατέρα. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση το τέκνο χάνει και άλλα δικαιώματα(π.χ. κληρονομικό δικαίωμα, δικαίωμα στη νόμιμη μοίρα κ.ά.).
- Εάν η διαδικασία προσβολής πατρότητας ξεκίνησε από τον εραστή της μητέρας και έγινε δεκτή από το δικαστήριο, τότε πραγματοποιείται αυτόματα η δικαστική αναγνώριση του τέκνου. Η δικαστική αναγνώριση του τέκνου εξομοιώνει το τέκνο ως γεννημένο εντός γάμου με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.
Η πρόοδος της επιστήμης και η εξέταση του DNA συμβάλλει στην άμεση διευθέτηση νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με το τεκμήριο πατρότητας. Έτσι, το κάθε τέκνο αποκτά τόσο βιολογικά όσο και νομικά τη συγγένεια που το συνδέει με τον βιολογικό πατέρα του.
Η Δικηγόρος Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από Αθηναϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και κατάρτισης Διαμεσολαβητών. Η δικηγόρος ασχολείται με πολλούς τομείς του Δικαίου και ένας εξ αυτών είναι και το Οικογενειακό Δίκαιο. Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την προσβολή πατρότητας.