Αγωγή διανομής ακινήτου

Τι είναι η αγωγή διανομής ακινήτου;

Σε πολλές περιπτώσεις ένα ακίνητο(σπίτι, οικόπεδο ή αγροτεμάχιο) μπορεί να ανήκει σε περισσότερα του ενός άτομα. Τα άτομα αυτά ονομάζονται συγκύριοι και καθένας εξ αυτών έχει εξ αδιαιρέτου ποσοστό στο ακίνητο. Εάν για κάποιο λόγο κάποιος από τους συγκύριους θελήσει να διακοπεί η σχέση αυτή μπορεί να ασκήσει αγωγή διανομής ακινήτου.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να ασκήσει αγωγή διανομής ακινήτου;

Όταν δύο ή περισσότερα άτομα έχουν την κυριότητα ενός ακινήτου, είναι πιθανό κάποιος εξ αυτών να θέλει να ρευστοποιήσει το μερίδιό του. Όμως, εάν οι υπόλοιποι συγκύριοι δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν το μερίδιο και δεν επιθυμούν πώληση του ακινήτου δημιουργείται ρήξη. Επιπροσθέτως, ένας άλλος συχνός λόγος που πραγματοποιείται η αγωγή διανομής ακινήτου είναι η διαφωνία για τη μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου από τους συνιδιοκτήτες. Τέλος, σε άλλες περιπτώσεις, όπου κάποιοι εκ των συνιδιοκτητών κατοικούν στο εξωτερικό ή έχουν μικρό ποσοστό αδιαφορούν για το ακίνητο και για την αξιοποίησή του, κάτι που προκαλεί συγκρούσεις ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες.

Ποιος μπορεί να ασκήσει αγωγή διανομής ακινήτου;

Όλοι ανεξαιρέτως οι συγκύριοι, ανεξαρτήτως του ποσοστού που έχει επί της κυριότητας του ακινήτου, μπορούν να απαιτήσουν τη διανομή ακινήτου. Επομένως, το δικαίωμα για αίτηση διανομής μπορεί να ασκηθεί από τον οποιοδήποτε κοινωνό και οποτεδήποτε αυτός το επιθυμεί. Με την αίτηση αυτή, στην ουσία, ο ένας εκ των συνιδιοκτητών αιτείται τον διαμοιρασμό των μεριδίων του ακινήτου και ο καθείς να εκμεταλλευτεί το μερίδιό του όπως επιθυμεί.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί εν τέλει η διανομή ακινήτου;

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκούσια διανομή του ακινήτου, δηλαδή συμφωνία για χωρισμό του ακινήτου μεταξύ των συγκύριων, η διανομή του ακινήτου γίνεται δικαστικά. Στη δικαστική διανομή ο Δικαστής καθορίζει τον τρόπο διανομής, ο οποίος κατά την κρίση του φαίνεται να είναι ο δικαιότερος.  Η τελική απόφαση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως:

  • Οι μερίδες των συνιδιοκτητών
  • Το αίτημά τους για τη δημιουργία κοινών μερίδων
  • Το είδος του διανεμητέου ακινήτου
  • Τις διαστάσεις και το εμβαδόν του ακινήτου

Η διανομή ακινήτου μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους, είτε με αυτούσια διανομή, είτε με διανομή με πλειστηριασμό.

Αγωγή διανομής ακινήτου: Αυτούσια διανομή ακινήτου & Διανομή ακινήτου με πλειστηριασμό

Η αυτούσια διανομή ακινήτων ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου το ακίνητο μπορεί να διαιρεθεί χωρίς όμως να χάνει την αξία του. Εάν η αυτούσια διανομή είναι ασύμφορη για κάποιον εξ των συνιδιοκτητών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ή το ακίνητο χάνει την αξία του, τότε επιλέγεται η διανομή ακινήτου με πλειστηριασμό. Κατά τη διανομή ακινήτου με πλειστηριασμό, το ακίνητο πωλείται και οι συγκύριοι λαμβάνουν το χρηματικό ποσό που τους αναλογεί βάσει του μεριδίου τους. Οι κοινωνοί λαμβάνουν το χρηματικό μερίδιό τους, αφού έχουν αφαιρεθεί από αυτό τα χρήματα του πλειστηριασμού.

Τι συμβαίνει εάν κάποιος συγκύριος απαιτεί αυτούσια διανομή και ο άλλος διανομή ακινήτου με πλειστηριασμό;

Οι περιπτώσεις αυτές είναι αρκετά συχνές. Η τελική απόφαση θα παρθεί από το δικαστήριο, αφού λάβει υπόψιν τις παραπάνω παραμέτρους πριν την έκδοση της απόφασης. Το βασικότερο στοιχείο που θα καθορίσει την τελική απόφαση είναι η εξυπηρέτηση του συμφέροντος όλων ανεξαιρέτως των κοινωνών.

Η Δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου, πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από Αθηναϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και κατάρτισης Διαμεσολαβητών, διακρίνεται από μεγάλη εμπειρία στα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τις αγωγές διανομής ακινήτων. Η εμπειρία της στον συγκεκριμένο τομέα συνδυαστικά με την εξατομικευμένη προσέγγιση επίλυσης νομικών ζητημάτων την καθιστούν την πλέον κατάλληλη. Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετική με την αγωγή διανομής ακινήτου.