Οικογενειακό Δίκαιο
Το οικογενειακό δίκαιο ανήκει στον κλάδο του αστικού δικαίου και αφορά το σύνολο των κανόνων που διέπουν τις οικογενειακές σχέσεις. Με την έννοια των οικογενειακών σχέσεων, εννοούνται όλοι οι δεσμοί που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της οικογένειας. Πρόκειται δηλαδή για τις σχέσεις μεταξύ των συζύγων καθώς και μεταξύ τέκνων και γονέων. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις το οικογενειακό δίκαιο μπορεί να αναφέρεται και σε σχέσεις που δημιουργούνται στα πλαίσια της διευρυμένης οικογένειας.
Τι ζητήματα ρυθμίζει το οικογενειακό δίκαιο;
Το οικογενειακό δίκαιο ρυθμίζει ζητήματα που προκύπτουν στις κατά κυριολεξία οικογενειακές σχέσεις όπως:
- Τον αρραβώνα
- Τον γάμο
- Το διαζύγιο
- Τις σχέσεις συζύγων
- Την απόκτηση τέκνων με ιατρική υποβοήθηση
- Τα συγγενικά ζητήματα
- Τα ζητήματα διατροφής
- Τις σχέσεις γονέων και τέκνων
- Την υιοθεσία
Επιπρόσθετα, το οικογενειακό δίκαιο ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν τις οιονεί οικογενειακές σχέσεις, τις σχέσεις δηλαδή που διαμορφώνονται από τον νομοθέτη και τα μέρη δεν είναι απαραίτητο να είναι σύζυγοι ή συγγενείς. Τέτοια ζητήματα μπορεί να είναι:
- Η επιτροπεία
- Η αναδοχή ανηλίκου
- Η δικαστική συμπαράσταση ενηλίκου
- Η δικαστική επιμέλεια ξένων υποθέσεων
Οικογενειακό δίκαιο: Οι υπηρεσίες που αναλαμβάνουμε
- Συναινετικό Διαζύγιο, Αγωγή Διαζυγίου (αντιδικία)
Δύο είναι οι τύποι διαζυγίου: Το συναινετικό διαζύγιο και το διαζύγιο με αντιδικία. Η έκδοση του συναινετικού εξαρτάται από την εγγραφή κοινής συμφωνίας των συζύγων περί λύσεων του γάμου τους. Το διαζύγιο με αντιδικία εκδίδεται σε περίπτωση που δεν υφίσταται συναίνεση μεταξύ των συζύγων.
- Διατροφή τέκνων
Ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει από την έκδοση του διαζυγίου είναι η διατροφή των ανηλίκων τέκνων. Με τον όρο διατροφή εννοείται το χρηματικό ποσό που απαιτείται από και τους δυο γονείς για να καλυφθούν οι βιοτικές ανάγκες ανατροφής και εκπαίδευσης των ανηλίκων τέκνων.
- Διατροφή συζύγου
Το χρηματικό ποσό που δύναται να διεκδικήσει ο ένας από τους δύο συζύγους μετά από διαζύγιο.
- Επιμέλεια τέκνου
Η επιμέλεια τέκνου είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα έκδοσης του διαζυγίου τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Αφορά την απόφαση που θα παρθεί σχετικά με την ανατροφή, την μόρφωση, την επίβλεψη, την εκπαίδευση αλλά και τον τόπο διαμονής των ανηλίκων τέκνων μετά από το διαζύγιο των γονέων.
- Επικοινωνία τέκνου
Η επικοινωνία τέκνου αποτελεί ένα δικαίωμα το οποίο στοχεύει στην εξασφάλιση της διατήρησης της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ του ανήλικου τέκνου και του γονέα που δεν διαμένει πλέον μαζί του.
- Γονική μέριμνα τέκνου
Η γονική μέριμνα τέκνου ανήκει στον τομέα του οικογενειακού δικαίου που αφορά την φροντίδα και την ανατροφή των ανήλικων παιδιών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ότι οι γονείς αναλαμβάνουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αποφασίζουν σχετικά με την επιμέλεια, την περιουσία καθώς και όλων των υπόλοιπων υποθέσεων που αφορούν τα ανήλικα τέκνα τους.
- Αναγνώριση πατρότητας τέκνου
Όταν ένα τέκνο γεννιέται χωρίς να υφίσταται γάμος μεταξύ των γονέων, υπάρχει η επιλογή της αναγνώρισης τέκνου από τον πατέρα. Μπορεί να γίνει είτε εκούσια, είτε δικαστικά. Το αποτέλεσμα είναι το τέκνο να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα του παιδιού που γεννιέται σε γάμο και να αποκτά γονική μέριμνα από τον πατέρα καθώς και κληρονομικά δικαιώματα.
- Προσβολή πατρότητας
Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθ. 1465 ΑΚ), κάθε παιδί που γεννιέται κατά την διάρκεια του γάμου της μητέρας του, ή εντός 300 ημερών μετά την λύση του, θεωρείται πως έχει ως πατέρα τον σύζυγο της μητέρας. Όταν αυτό δεν αποτελεί την βιολογική αλήθεια, δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου της προσβολής της πατρότητας.
- Υιοθεσία
Όλα τα ζητήματα που προκύπτουν όταν κάποιος με δικαστική απόφαση θέλει να αναλάβει γονική μέριμνα ενός τέκνου του οποίου δεν είναι φυσικός γονέας.
- Όνομα Επώνυμο τέκνου
Αφορά το επώνυμο που θα δοθεί στο τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου. Αναφέρεται σε τέκνα που είναι αναγνωρισμένα και μη, αλλά και σε τέκνα όπου οι γονείς παντρεύονται μετά την γέννηση του.
- Σύμφωνο Συμβίωσης
Η καταρτισθείσα συμφωνία μεταξύ δύο ενηλίκων προσώπων, ανεξαρτήτως φύλου, για την αποτύπωση των μεταξύ τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για το διάστημα που είναι μαζί.
- Δικαστική Συμπαράσταση
Σε δικαστική συμπαράσταση τίθεται ένα άτομο που αδυνατεί να μεριμνήσει τις προσωπικές του υποθέσεις, λόγω κάποιας ψυχικής/διανοητικής διαταραχής, σωματικής αναπηρίας ή τοξικομανίας.
- Αξίωση Συμμετοχής στα Αποκτήματα
Το δικαίωμα ενός συζύγου για μέρος της περιούσιας του άλλου συζύγου στο οποίο έχει συμβάλλει στην αύξησή της.
Η εξειδικευμένη δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου διαθέτει άριστη κατάρτιση και ευρύτερη νομική γνώση στο τομέα του οικογενειακού δικαίου. Βασικό και πρωταρχικό μέλημα της είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία και επικοινωνία με τους πελάτες της, με στόχο την άριστη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους καθώς και την καταλληλότερη εκπροσώπησή τους.
Για να κλείσετε ραντεβού αλλά και για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.