Ποινικό Δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με τον όρο Ποινικό Δίκαιο ορίζεται το σύνολο των κανόνων Δικαίου που προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκείται η Ποινική εξουσία σε μια Πολιτεία. Με πιο απλά λόγια, οι κανόνες που διέπουν το Π. Δ. καθορίζουν τις προβλεπόμενες ποινές που πρέπει να επιβληθούν έναντι αδικοπραξιών. Το Σύνταγμα κάθε χώρας προβλέπει ποια θεσμοθετημένα όργανα είναι υπεύθυνα για την άσκηση της εξουσίας.

Το Π.Δ. είναι ειδική επιστήμη της Νομικής.

Στο Ποινικό Δίκαιο συμπεριλαμβάνονται:

  • Νομική Ποινική Επιστήμη
  • Εγκληματολογία
  • Ποινικολογία

Ποινικό Δίκαιο – Διάκριση

Το Ποινικό Δίκαιο είναι κλάδος του Δημόσιου Δικαίου και διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:

  • Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο
  • Ποινική Δικονομία

Το Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο μέσω του συνόλου των κανόνων δικαίου, καθορίζει το ποιες πράξεις θεωρούνται εγκλήματα και ποια τιμωρία πρέπει να επιβληθεί.

Η Ποινική Δικονομία είναι το σύνολο των κανόνων δικαίου που καθορίζει, όχι τα εγκλήματα και τις κυρώσεις, αλλά τις δραστηριότητες των θεσμοθετημένων οργάνων, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα. Τα θεσμοθετημένα όργανα ακολουθούν συγκεκριμένες ενέργειες για να επιβεβαιώσουν την ενοχή του κατηγορουμένου. Έπειτα επιβάλλονται στον κατηγορούμενο, οι κυρώσεις που ορίζονται από το Ουσιαστικό Π. Δ.

Οι κανόνες που ορίζουν το Ουσιαστικό Π.Δ. προηγούνται από τους κανόνες της Ποινικής Δικονομίας. Η σχέση των δύο διακρίσεων του Ποινικού Δικαίου είναι αλληλένδετη και η έλλειψη της μίας αποδυναμώνει τελείως την άλλη.

Ουσιαστικό Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία – Διαφορές

  1. Η προσβολή των κανόνων του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου μπορεί να οδηγήσει  σε αναίρεση της απόφασης. Στην περίπτωση των κανόνων της Ποινικής Δικονομίας αυτό γίνεται μόνο όπου ορίζεται από το νόμο.
  2. Οι κανόνες του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου δεν εφαρμόζονται αναδρομικά και αναλογικά. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Ποινικής Δικονομίας.

Ποινικό Δίκαιο – Διάκριση ανάλογα με το περιεχόμενο

Το Ποινικό Δίκαιο διακρίνεται επίσης σε:

  • Κοινό και ιδιαίτερο
  • Καθολικό και μερικό
  • Γενικό και ειδικό

Κοινό Π.Δ.: Οι κανόνες του ισχύουν και εφαρμόζονται σχεδόν σε όλα τα πρόσωπα που υπάγονται στη ποινική εξουσία της χώρας.

Ιδιαίτερο Π.Δ.: Οι κανόνες του ισχύουν και εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων.

Καθολικό Π.Δ.: είναι το σύνολο των κανόνων που διέπουν τον Ποινικό Κώδικα.

Μερικό Π.Δ.:  το σύνολο των ειδικών μόνο κανόνων του Ποινικού Κώδικα.

Γενικό Π.Δ.: όλοι οι κανόνες που καθορίζουν τα εγκλήματα.

Ειδικό Π.Δ.: όλοι οι κανόνες που καθορίζουν τις ποινές.

Σκοπός Ποινικού Δικαίου

Ο ορισμός του Ποινικού Δικαίου έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του κοινωνικού συνόλου. Τα αγαθά των ατόμων αλλά και τα ιδία άτομα πρέπει να προστατευτούν. Γι’ αυτό και ο Ποινικός Κώδικας προσδιορίζει εγκλήματα και ποινές, χωρίς αυτά να εξαρτώνται από την προσωπική κρίση των εκτελεστικών οργάνων. Επιπλέον, ο Ποινικός Κώδικας προσδιορίζει, από το σύνολο των αδικημάτων, τα εγκλήματα και εκτελεί την αντίστοιχη ποινή.

Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου που αφορούν όλο το φάσμα του Ποινικού Δικαίου. Ενδεικτικά αναλαμβάνουμε:

  • Σύνταξη μηνύσεων, εγκλήσεων, αιτήσεων, υπομνημάτων
  • Νομική στήριξη και εκπροσώπηση εντολέων
  • Μελέτη ποινικού φακέλου
  • Ακύρωση απόφασης, αναστολή, αναβολή
  • Μετατροπή ποινών 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Παρασκευή Βασιλοπούλου. Η δικηγόρος με άρτια κατάρτιση σε θέματα Ποινικού Δικαίου, έχει ως πρωταρχικό της στόχο την προάσπιση των εντολέων.