Κληρονομικό Δίκαιο
Διαχείριση της κληρονομιαίας περιουσίας (μεταβίβαση ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών)
• Πληρεξούσια
• Έκδοση Κληρονομητηρίων
• Σύνταξη και Προσβολή Διαθηκών
• Νομική Καθοδήγηση για Αποδοχή Κληρονομιάς
Το κληρονομικό δίκαιο αποτελεί ένα σύνολο κανόνων που στοχεύει στην ρύθμιση της περιουσίας του ανθρώπου μετά τον θάνατό του. Όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος, το σύνολο της περιουσίας, των δικαιωμάτων (ενεργητικό) αλλά και των υποχρεώσεων (παθητικό) δεν χάνονται αλλά μεταβιβάζονται σε άλλα πρόσωπα που τον διαδέχονται στο σύνολο των έννομων σχέσεων του. Το κληρονομικό δίκαιο ρυθμίζει ζητήματα όπως κληρονομική διαδοχή, διαθήκη, νόμιμη μοίρα, κληρονομική αναξιότητα, κληρονομητήριο, κληροδοσία, κ.ά.. Μέσα από το κληρονομικό δίκαιο εξασφαλίζεται η συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας του κληρονομούμενου, για το καλό του κοινωνικού συνόλου, των κληρονόμων και των δανειστών του κληρονομούμενων. Οι διατάξεις του Κληρονομικού Δικαίου περιέχονται στο πέμπτο βιβλίο του Αστικού Κώδικα (αρθ. 1710 – 2035 AK).
Ποια είδη κληρονομικής διαδοχής υπάρχουν;
Συνολικά υπάρχουν τρία είδη κληρονομικής διαδοχής, τα οποία αναλύονται παρακάτω.
- Κληρονομική διαδοχή όταν δεν υπάρχει διαθήκη – εξ αδιαθέτου διαδοχή
Στην περίπτωση που κάποιος αποβιώνει χωρίς να έχει αφήσει πίσω του διαθήκη, οι συγγενείς και ο σύζυγος του αποκτούν απευθείας κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας του. Σύμφωνα με τον νόμο έχουν οριστεί ορισμένες τάξεις με βάση της οποίες πραγματοποιείται η σειρά της κληρονομικής διαδοχής. Μόνο όταν αυτή εξαντλείται και δεν έχει επέλθει ακόμη επαγωγή της κληρονομιάς, καλείται το δημόσιο.
- Κληρονομική διαδοχή εκ διαθήκης
Όταν ο αποβιώσαντας έχει αφήσει διαθήκη, καθορίζει ο ίδιος ποιοι θα είναι οι διάδοχοι και ποια θα είναι η ρύθμιση της κληρονομικής του διαδοχής. Υπάρχουν συνολικά τρία είδη διαθηκών:
- Η δημόσια διαθήκη, η οποία συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου και παρουσία τριών μαρτύρων ή δεύτερου συμβολαιογράφου και ενός μάρτυρα.
- Η ιδιόγραφη διαθήκη, η οποία γράφεται και υπογράφεται από τον ίδιο τον διαθέτει με το χέρι.
- Η μυστική διαθήκη, η οποία γράφεται από τον διαθέτη ή τρίτο πρόσωπο και τοποθετείται σε σφραγισμένο φάκελο. Δίνεται στον συμβολαιογράφο παρουσία μαρτύρων για φύλαξη ως η τελευταία βούληση του διαθέτη.
Όλα τα είδη διαθηκών παρέχουν την ίδια εξασφάλιση στον διαθέτη, αλλά διαφέρουν σε ορισμένα σημεία. Για τον λόγο αυτόν, ο διαθέτης καλείται να πληροφορηθεί ώστε να πάρει την σωστή απόφαση με βάση τις επιθυμίες του.
- Νόμιμη μοίρα (αναγκαστική διαδοχή)
Ο νόμος ορίζει αναγκαστικούς κληρονόμους (νόμιμοι μεριδιούχοι) που έχουν το δικαίωμα να πάρουν ένα μερίδιο της περιουσίας, ανεξαρτήτως από την θέληση του αποθανόντα. Το μερίδιο αυτό ονομάζεται νόμιμη μοίρα και το δικαιούνται οι κατιόντες (σύζυγος, γονείς ή παιδιά) του ατόμου που έχει αποβιώσει.
Κληρονομικό δίκαιο: Ποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν;
Στα πλαίσια της εφαρμογής του κληρονομικού δικαίου αποτελεί συχνό φαινόμενο η εμφάνιση προβλημάτων μεταξύ των ενδιαφερόμενων. Με τον όρο κληρονομικές διαφορές εννοούνται οι διαφορές που προκύπτουν από την μεταβίβαση της περιουσίας του κληρονομούμενου στους διαδόχους αλλά και από την σχέση μεταξύ των κληρονόμων. Επομένως, οι αποδοχές κληρονομιάς δεν αποτελούν πάντοτε εύκολες και γρήγορες διαδικασίες. Οι διάδοχοι, είτε πρόκειται για εξ’ αδιαθέτου διαδοχή είτε για εκ διαθήκης κληρονόμους, ζητείτε να προβούν σε αρκετές απαραίτητες ενέργειες και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το αν θα αποδεχθούν ή αποποιηθούν την κληρονομιά. Επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου υπάρχουν άλυτα και εκκρεμή ζητήματα ακινήτων που είναι αναγκαίο να λυθούν, προκειμένου να μπορεί να ολοκληρωθεί η αποδοχή. Τέλος, είναι πιθανό να παρουσιαστούν επιπλέον ζητήματα σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη και δεν έχει αναφερθεί κάποιος δικαιούχος ή υπάρχει η υποψία πως είναι πλαστή.
Ποιες υπηρεσίες του κληρονομικού δικαίου αναλαμβάνουμε;
Οι υπηρεσίες που αναλαμβάνουμε είναι εξής
- Διαχείριση της κληρονομιαίας περιουσίας (μεταβίβαση ακινήτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών)
- Πληρεξούσια
- Έκδοση Κληρονομητηρίων
- Σύνταξη και Προσβολή Διαθηκών
- Νομική Καθοδήγηση για Αποδοχή Κληρονομιάς
- Αγωγές περί κλήρου
Γνωρίζοντας πόσο απαιτητική μπορεί να υπάρξει η διαδικασία της κληρονομικής διαδοχής και άλλων ζητημάτων που εντάσσονται στο κληρονομικό δίκαιο, είναι μεγάλης σημασίας η συνεργασία με έναν άριστα καταρτισμένο δικηγόρο που διαθέτει ευρύ φάσμα γνώσεων του νομικού πλαισίου. Η δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου είναι εδώ για να σας εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας μας στο τηλέφωνο ή στέλνοντας μας ένα μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες και να κλείσετε το ραντεβού σας.