Διαμεσολάβηση
Τι είναι η Διαμεσολάβηση;
Η Διαμεσολάβηση είναι η πλέον σύγχρονη διαδικασία, κατά την οποία τα μέρη τα οποία έχουν τη διαφορά, διαπραγματεύονται εκτός δικαστηρίου για την επίλυση της. Η Διαμεσολάβηση λαμβάνει χώρα πάντα υποχρεωτικά με την παρουσία δικηγόρων. Πρόκειται ουσιαστικά για διαδικασία διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε μία λύση αποδεκτή και από τα δύο μέρη. Η συμφωνία, στην οποία τα δύο μέρη θα καταλήξουν, μπορεί να ισοδυναμεί με δικαστική απόφαση, καθώς δίνεται η δυνατότητα να καταστεί τίτλος εκτελεστός το Πρακτικό της Διαμεσολάβησης. Η Διαμεσολάβηση αποτελεί μία διαδικασία εκούσια και εθελοντική. Επιπλέον, προσφέρει ευελιξία και στα δύο μέρη της διαφοράς, ενώ χαρακτηρίζεται από εχεμύθεια, ανεξαρτησία και εμπιστευτικότητα.
Η διαμεσολάβηση αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο θεσμό. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ έχει εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες. Για τη χώρα όμως είναι σχετικά πρόσφατος. Θεσπίστηκε γιατί προσφέρει:
- Ομαλότερη διευθέτηση διαφορών
- Αποσυμφόρηση δικαστηρίων
Ποιες διαφορές μπορούν να επιλυθούν με Διαμεσολάβηση;
Με τη Διαμεσολάβηση μπορεί να επιλυθεί σχεδόν το σύνολο των διαφορών που παρουσιάζονται μεταξύ ιδιωτών. Επομένως, κατά τη διαμεσολάβηση επιλύονται διαφορές ιδιωτικού δικαίου (αστικές ή εμπορικές) και όχι διαφορές δημοσίου δικαίου. Μερικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου είναι οι ακόλουθες:
- Οικογενειακές
- Μισθωτικές
- Εμπορικές
- Κτηματικές
- Κατασκευαστικές
- Τραπεζικές
- Περιουσιακές
- Αποζημιώσεων
- Προμηθευτών – προμηθευόμενων
Στις διαφορές ιδιωτικού δικαίου που δεν μπορούν να λυθούν με Διαμεσολάβηση ανήκουν όσες υποθέσεις απαιτούν από το νόμο προσφυγή στα δικαστήρια και έκδοση δικαστικής απόφασης, όπως για παράδειγμα η έκδοση διαζυγίου.
Ποιος είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή;
Ο διαμεσολαβητής πρέπει να διακρίνεται από ουδετερότητα και αμεροληψία. Επιπλέον, πρέπει να είναι άρτια εκπαιδευμένος και καταρτισμένος σε τεχνικές διαπραγμάτευσης και ψυχολογίας. Στόχος του είναι να βοηθά τα μέρη της διαφοράς να καταλήξουν σε συμφωνία, αναζητώντας πάντα ρεαλιστικές λύσεις. Ρόλος του, όταν η ατμόσφαιρα είναι έκρυθμη, είναι να κατευνάζει τα πνεύματα. Ο Διαμεσολαβητής θα πρέπει να είναι διαπιστευμένος. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (www.ministryofjustice.gr) έχει αναρτήσει κατάλογο με όλους τους Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές, απ’ όπου τα μέρη της διαφοράς μπορούν να επιλέξουν Διαμεσολαβητή.
Ποιος μπορεί να παρευρίσκεται κατά τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης;
Κατά τη Διαμεσολάβηση, τα μέρη της διαφοράς πρέπει να παρίστανται υποχρεωτικά με τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παρίστανται και άλλα άτομα, όπως για παράδειγμα λογιστές, τεχνικοί σύμβουλοι κ.α. Θα πρέπει όμως να υπογράψουν δήλωση εμπιστευτικότητας.
Ποιος αποφασίζει;
Τα μέρη της διαφοράς διαπραγματεύονται και καταλήγουν σε συμφωνία προς όφελος τους. Δεν περιμένουν μία δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται από τρίτο πρόσωπο και που μπορεί να μην ικανοποιήσει τα μέρη.
Πλεονεκτήματα διαμεσολάβησης
- Σύντομη διαδικασία
- Χαμηλό κόστος
- Απλή και ευέλικτη διαδικασία
- Ενεργή συμμετοχή των μερών
- Εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια
- Αποκατάσταση όλων των πτυχών μιας διαφοράς (νομικές, οικονομικές, εμπορικές, κοινωνικές και συναισθηματικές)
Αν θέλετε να λύσετε διαφορές ιδιωτικού δικαίου, εύκολα και άμεσα, απευθυνθείτε στην Παρασκευή Βασιλοπούλου. Η δικηγόρος είναι διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος της είναι πάντα η καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πελατών και η εύρεση των καλύτερων δυνατών νομικών λύσεων.