Ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο
Τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη αποτελούν έναν δυσεπίλυτο γρίφο για την Πολιτεία. Βάσει στατιστικών περίπου 389.836 θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη. Τι είναι τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη και ποια είναι η τύχη τους, εάν δεν εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης τους;
Ποια είναι τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη;
Ως ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη ορίζονται τα ακίνητα (π.χ. οικόπεδο, διαμέρισμα), τα οποία δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Παρόλο που εμφανίζεται στο Κτηματολόγιο, το κτηματολογικό του φύλλο του ακινήτου αναγράφει «άγνωστος ιδιοκτήτης». Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 του Ν. 2664/ 1998, τα ακίνητα αυτά θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη και περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου, εάν καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή.
Πώς προκύπτει αυτό;
Κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης καταγράφονται όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα τα στοιχεία του κάθε ακινήτου. Εάν κάποιος πολίτης δεν δηλώσει τα ακίνητά του, τότε τα ακίνητα αυτά θεωρούνται αγνώστου ιδιοκτήτη.
Τι συμβαίνει εάν δε δηλωθεί ένα ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη;
Εάν μετά την παρέλευση της προθεσμίας διόρθωσης των πρώτων εγγραφών, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν έχει ενδιαφερθεί για τη διόρθωση του σφάλματος, τότε το ακίνητο περνά αυτόματα στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Παρόλο που το ακίνητο περνά στην κυριότητα του Δημοσίου, ο ιδιοκτήτης δεν χάνει το δικαίωμά του πάνω στο ακίνητο. Έτσι, μπορεί να το διεκδικήσει, εάν κάνει μια αίτηση διόρθωσης.
Ποιος μπορεί να προβεί στη διόρθωση της αρχικής εγγραφής;
Η διόρθωση στην περίπτωση αυτή μπορεί να αιτηθεί αποκλειστικά από το άτομο που έχει δικαιώματα επί του ακινήτου (κυριότητα, επικαρπία). Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μέσω αίτησης μπορεί να αιτηθεί τη διόρθωση του κτηματολογικού φύλλου του ακινήτου. Έτσι, η ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» θα αντικατασταθεί από τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και τον τίτλο κτήσης του ακινήτου.
Ποια είναι η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών για ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολόγιο;
Η αίτηση συντάσσεται και κατατίθεται από δικηγόρο στο Μονομελές Πρωτοδικείο της τοποθεσίας του ακινήτου. Στη συνέχεια, η υπόθεση εκδικάζεται βάσει της Εκούσιας Δικαιοδοσίας. Κατά τη διάρκεια της δίκης εξετάζεται εάν ο αιτών έχει τα δικαιώματα που επικαλείται πάνω στο ακίνητο. Εάν αυτό ισχύει, τότε διατάσσεται η διόρθωση του κτηματολογικού φύλλου.
Η προαναφερθείσα αίτηση θα πρέπει να κοινοποιηθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και μέσα στο χρονικό διάστημα των είκοσι(20) ημερών να καταγραφεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου. Εάν η αίτηση γίνει δεκτή, διορθώνεται η εγγραφή στο Κτηματολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση ο αιτών μπορεί να προχωρήσει σε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Τι συμβαίνει εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου απεβίωσε πριν τη λειτουργία του Κτηματολογίου;
Εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου απεβίωσε πριν την έναρξη του Κτηματολογίου στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, τότε αίτηση διόρθωσης κάνουν οι κληρονόμοι. Βασική προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτό είναι να μην έχουν προχωρήσει σε αποποίηση κληρονομιάς.
Εάν προχωρήσουν σε συμβολαιογραφική αποδοχή κληρονομιάς, τότε την καταχωρούν στο κτηματολογικό φύλλο και προχωρούν στην άσκηση της αίτησης που προαναφέρθηκε.
Η Δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια διακρίνεται από μεγάλη εμπειρία στα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με νομικά ζητήματα που αφορούν το Κτηματολόγιο.