This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα
Ο νομοθέτης του Οικογενειακού Δικαίου έχει ρυθμίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συζύγων. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψιν τις επιταγές του Αστικού Κώδικα, εξαλείφοντας όμως αδικίες σε βάρος του ενός συζύγου. Η ενδεχόμενη αδικία ρυθμίζεται με την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, ενός θεσμού που στοχεύει στην προστασία του ασθενέστερου οικονομικά συζύγου.
Τι είναι ο θεσμός αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα;
Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα είναι ένας θεσμός που μπορεί να προταθεί μόνο μετά τη λύση ενός γάμου. Σύμφωνα με αυτόν, εάν η περιουσία του ενός συζύγου αυξηθεί(μετά την τέλεση του γάμου), ο άλλος σύζυγος μπορεί να απαιτήσει μέρος της αύξησης, εάν και εφόσον συνέβαλε σε αυτή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η συμβολή του συζύγου μπορεί να είναι εκούσια ή ακούσια, υλική ή ηθική. Σε αυτό το σημείο ο νομοθέτης δε διευκρινίζει με ακρίβεια τη φύση της συμβολής, αφήνοντας στον δικαστή το περιθώριο να αποφασίσει in concreto, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Επίσης, η συγκεκριμένη αξίωση είναι ενοχική, δηλαδή δεν μπορεί να στραφεί κατά τρίτων μόνο σε περίπτωση θανάτου του ενός συζύγου. Σε αυτή την περίπτωση ο επιζών σύζυγος μπορεί να απαιτήσει από τους κληρονόμους την ικανοποίηση της αξίωσής του. Η αξίωση στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι χρηματική, χωρίς όμως να αποκλείεται το αίτημα αυτούσιας απόδοσης αποκτημάτων ή ποσοστού συγκυριότητας.
Πώς ορίζεται η αύξηση της περιουσίας;
Η αύξηση της περιουσίας δεν αφορά μια συγκεκριμένη κτήση, αλλά στη διαφορά της περιουσιακής κατάστασης του υπόχρεου. Ειδικότερα, λαμβάνεται υπόψιν η περιουσιακή κατάσταση κατά την τέλεση του γάμου και κατά τον χρόνο που γεννάται η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα.
Αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα & Προϋποθέσεις γένεσης
Για τη γένεση της αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα εκ μέρους του ενός συζύγου θα πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Λύση γάμου ή ακύρωσή του ή συμπλήρωση τριετούς διάστασης των συζύγων.
- Συμβολή του δικαιούχου συζύγου στην αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου.
- Αύξηση της περιουσίας του υπόχρεου στο διάστημα μεταξύ της τέλεσης του γάμου και της λύσης αυτού με διαζύγιο.
- Ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της αύξησης της περιουσίας του υπόχρεου και της συμβολής του δικαιούχου.
- Μη επιλογή του συστήματος της κοινοκτημοσύνης.
Με ποιον τρόπο μπορεί ο εναγόμενος να αναιρέσει την αξίωση συμμετοχής;
Ο εναγόμενος δύναται να αναιρέσει την αξίωση συμμετοχής. Αυτό μπορεί να το επιτύχει:
- εάν επικαλεστεί ότι η συμβολή του ενάγοντος στην αύξηση της περιουσίας ήταν λιγότερο από το 1/3 αυτής.
- εάν επικαλεστεί ότι ο ενάγων δεν συνέβαλε στη αύξηση αυτής ούτε στο ελάχιστο.
Μπορεί να παραγραφεί η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα;
Η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα μπορεί να παραγραφεί δύο χρόνια μετά τη λύση ή ακύρωση του γάμου ή τη συμπλήρωση τριετούς διάστασης.
Συμπερασματικά, ο θεσμός της αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα δε δημιουργεί ούτε ένα σύστημα κοινοκτημοσύνης ούτε καταπατά τη περιουσιακή αυτοτέλεια των συζύγων. Αν και χαρακτηρίζεται από κάποιες ανακρίβειες, η συμβολή του είναι μεγάλη στη διαχείριση περιουσιακών ζητημάτων κατά τη διαδικασία ενός διαζυγίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου βρίσκεται στη διάθεσή σας. Η ενασχόλησή της με το Οικογενειακό Δίκαιο την καθιστά την πλέον κατάλληλη για να σας κατευθύνει. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό μας γραφείο για να μάθετε περισσότερα.