Άμυνα κατά του πλειστηριασμού

Ο πλειστηριασμός είναι μια διαδικασία η οποία λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις όπου ο οφειλέτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τον δανειστή. Όλο και περισσότερη κινητή και ακίνητη περιουσία «βγαίνει» στον πλειστηριασμό. Όμως, ο οφειλέτης μπορεί να «σώσει» την περιουσία του, ακόμη και την τελευταία στιγμή. Η άμυνα κατά του πλειστηριασμού αποτελεί την έσχατη και ενδεχομένως σωτήρια κίνηση του οφειλέτη.

Τι πρέπει να περιμένω πριν βγει το ακίνητό μου στον πλειστηριασμό;

Η κινητή ή ακίνητη περιουσία του οφειλέτη δεν «βγαίνει» αμέσως σε πλειστηριασμό. Πριν γίνει αυτό ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων, ως άμυνα κατά του πλειστηριασμού.  

Σε πρώτη φάση ο οφειλέτης λαμβάνει εξώδικο που αναφέρει το ποσό της οφειλής. Το εξώδικο αναφέρει ότι η οφειλή θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα στον οφειλέτη και κοινοποιείται από έναν δικαστικό επιμελητή. Στη συνέχεια, εκδίδεται διαταγή πληρωμής, μια δικαστική απόφαση. Η διαταγή πληρωμής γνωστοποιείται στον οφειλέτη μέσα στο χρονικό διάστημα δύο μηνών από την έκδοσή της.

Μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής, ο οφειλέτης μπορεί να αντιδράσει. Ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με ανακοπή κατά τη διαταγή πληρωμής. Η κατάλληλη στιγμή για την αίτηση αναστολής είναι όσο το δυνατόν πιο άμεσα μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής. Μετά  το πέρας ενός χρονικού διαστήματος (15 ημέρες) ο οφειλέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάποια κίνηση. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να αντιδράσει ο οφειλέτης είναι σύντομος, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη βοήθεια ενός έμπειρου νομικού.

Άμυνα κατά του πλειστηριασμού: Με ποια μέσα μπορεί να αμυνθεί ο οφειλέτης;

Ο οφειλέτης μπορεί να αμυνθεί με τα παρακάτω μέτρα:

  • Ανακοπή κατ’ άρθρο 933 ΚΠολΔ: αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο άμυνας του οφειλέτη και μπορεί να ασκηθεί εντός 45 ημερών από την ημερομηνία κατάσχεσης. Μέσω της ανακοπής επιδιώκεται η ακύρωση πράξεων της αναγκαστικής εκτέλεσης, τα συνακόλουθα αυτής και ο αναγκαστικός πλειστηριασμός. Για να αποδώσει καρπούς η ανακοπή, θα πρέπει να εντοπιστούν τυπικά ή ουσιαστικά σφάλματα στη διαδικασία ή στην απαίτηση.
  • Ανακοπή Κατασχετήριας Έκθεσης – άρθρο 954 παρ. 4 ΚΠολΔ: η ανακοπή της κατασχετήριας έκθεσης στοχεύει στη διόρθωση πληροφοριών σχετικά με το κατασχεθέν ακίνητο. Έτσι, επηρεάζεται άμεσα η πρώτη τιμή της προσφοράς. Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αύξηση της τιμής του ακινήτου, γεγονός που βοηθά στην αποπλήρωση μεγαλύτερου μέρους των οφειλών, εάν το ακίνητο εκπληστηριασθεί.
  • Ασφαλιστικά μέτρα: ο νόμος δίνει το δικαίωμα να ανασταλεί η εφαρμογή της διαταγής πληρωμής μέχρι της έκδοση οριστικής ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής. Έτσι, η κατάσχεση του ακινήτου καθίσταται αδύνατη.

Άμυνα κατά του πλειστηριασμού: Τι γίνεται εάν γίνει δεκτή η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και τι εάν δε γίνει δεκτή;

Εάν το δικαστήριο κάνει δεκτή την ανακοπή, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση του ακινήτου. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δε γίνει δεκτή η ανακοπή, τότε ξεκινούν οι νόμιμες διαδικασίες κατάσχεσης του ακινήτου.

Ο δικαστικός επιμελητής αφαιρεί από τον οφειλέτη οποιαδήποτε εξουσία μεταβίβασης ή πώλησης του ακινήτου. Στη συνέχεια, συντάσσει την κατασχετήρια έκθεση στην οποία περιγράφει το ακίνητο, την εκτιμώμενη αξία του, την οφειλή για την οποία έγινε η κατάσχεση κ.ά.

Τέλος, ο δικαστικός επιμελητής  επιδίδει την κατασχετήρια έκθεσή του προς τον οφειλέτη και το ακίνητο «βγαίνει» σε πλειστηριασμό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την άμυνα κατά του πλειστηριασμού, η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου βρίσκεται στη διάθεσή σας. Η έμπειρη δικηγόρος επιδιώκει τη συνεχή ενημέρωσή της σχετικά με τις αλλαγές της νομοθεσίας και της νομολογίας. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό μας γραφείο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την άμυνα κατά του πλειστηριασμού.