Αναγνώριση πατρότητας τέκνου
Σήμερα όλο και περισσότερα παιδιά γεννιούνται σε περιβάλλοντα εκτός γάμου. Η συνθήκη αυτή προκαλεί πολλές φορές σύγχυση σχετικά με την πατρότητα του τέκνου. Η αναγνώριση πατρότητας του τέκνου είναι πολύ σημαντική τόσο σε ηθικό, όσο και σε νομικό επίπεδο. Ρυθμίζεται από το Τέταρτο βιβλίο του αστικού κώδικα του Οικογενειακού Δικαίου, το οποίο ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Η νομοθεσία προσπαθώντας να διαφυλάξει το θεσμό της οικογένειας ρυθμίζει την αναγνώριση της πατρότητας με διατάξεις που προωθούν τα συμφέροντα του παιδιού.
Με ποιους τρόπους μπορεί να πραγματοποιηθεί η αναγνώριση πατρότητας;
Η συγγένεια του τέκνου με τη μητέρα και τους συγγενείς της συνάγεται με τη γέννησή του, ενώ με τον πατέρα απαιτείται γάμος με τη μητέρα του. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις γέννησης τέκνου εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης απαιτείται η αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου από τον βιολογικό του πατέρα. Ειδικότερα, η αναγνώριση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με πράξη εκούσιας αναγνώρισης, είτε με δικαστική απόφαση. Κατόπιν αναγνώρισης, το παιδί συνδέεται με τον πατέρα του με τη σχέση γονικής μέριμνας. Έτσι, είναι σε θέση να απολαύει όλα τα δικαιώματα που έχει ένα παιδί που γεννιέται εντός έγκυρου γάμου.
Αναγνώριση πατρότητας τέκνου: Συνέπειες
Κατόπιν της αναγνώρισης πατρότητας τέκνου ισχύουν τα παρακάτω:
- Ο πατέρας που αναγνωρίζει το τέκνο έχει υποχρέωση διατροφής έναντι του τέκνου.
- Μετά την αναγνώριση ο πατέρας έχει το δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο. Η επικοινωνία θα πραγματοποιείται οποτεδήποτε αυτός το επιθυμεί, εάν και εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι νομικοί περιορισμοί.
- Το τέκνο αποκτά κληρονομικά δικαιώματα έναντι του πατέρα, του οποίου η πατρότητα αναγνωρίστηκε (νόμιμη μοίρα και εξ’ αδιαθέτου διαδοχή).
Αναγνώριση πατρότητας τέκνου με εκούσια αναγνώριση
Ο βιολογικός πατέρας μπορεί να αναγνωρίσει ένα τέκνο που γεννήθηκε εκτός γάμου, εφόσον συναινεί σε αυτό και η μητέρα του. Σε περιπτώσεις όπου η μητέρα έχει αποβιώσει ή στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας, τότε η δήλωση του πατέρα είναι αρκετή για την αναγνώριση. Από την άλλη, σε περιπτώσεις όπου ο πατέρας έχει αποβιώσει ή στερείται δικαιοπρακτικής ικανότητας, η αναγνώριση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους γονείς του αποθανόντος. Η εκούσια αναγνώριση πραγματοποιείται με δήλωση του πατέρα αυτοπροσώπως ενώπιον του συμβολαιογράφου ή με διαθήκη. Επιπλέον, και δήλωση της μητέρας πραγματοποιείται αυτοπροσώπως στον συμβολαιογράφο και τυχόν ανάκλησή τους είναι εντελώς ανίσχυρη.
Η εκούσια αναγνώριση της πατρότητας του τέκνου μπορεί να προσβληθεί από τους παρακάτω:
- Από το ίδιο το τέκνο, εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι πραγματικός του πατέρας αυτός που έχει πραγματοποιήσει την αναγνώριση. Το τέκνο μπορεί να προχωρήσει σε προσβολή της πατρότητας μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο ετών από την ημερομηνία ενηλικίωσής του.
- Από τους γονείς της μητέρας, εάν αυτή δεν έχει συναινέσει στην αναγνώριση (λόγω θανάτου ή απουσίας δικαιοπρακτικής ικανότητας).
- Από τους γονείς του πατέρα, εάν αυτός δεν έχει συναινέσει λόγω θανάτου ή απουσίας δικαιοπρακτικής ικανότητας.
Οι γονείς μπορούν να προβούν σε προσβολή της πατρότητας τρεις μήνες μετά τη γνωστοποίηση της αναγνώρισης σε αυτούς. Μετά το πέρας το τριμήνου και για δύο (2) χρόνια μπορούν να προβούν στην προσβολή πατρότητας.
Αναγνώριση πατρότητας με δικαστικά μέσα
Δια της δικαστικής οδού μπορούν να απαιτήσουν αναγνώριση πατρότητας οι παρακάτω:
- η μητέρα του τέκνου
- το ίδιο το τέκνο
- ο βιολογικός πατέρας (ή οι γονείς του), εάν η μητέρα δεν δίνει συναίνεση για εκούσια αναγνώριση.
Η προθεσμία μέσα στην οποία η μητέρα μπορεί να κινήσει νομικές διαδικασίες για την αναγνώριση είναι 5 χρόνια μετά τον τοκετό. Αντιστοίχως, η προθεσμία του ενήλικου τέκνου για την αναγνώριση πατρότητας είναι ένας(1) χρόνος και για τον βιολογικό πατέρα (ή τους γονείς του) δύο(2) έτη μετά την άρνηση συναίνεσης της μητέρας.
Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου έχει μεγάλη εμπειρία σε όλους του κλάδους του Δικαίου. Το Οικογενειακό Δίκαιο αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς ενασχόλησής της. Έτσι είναι η πλέον κατάλληλη για να σας δώσει τις πιο αξιόπιστες συμβουλές σχετικά με τη νομική ρύθμιση οικογενειακών θεμάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την αναγνώριση πατρότητας τέκνου.