Διαπραγμάτευση δανειακών όρων και ελέγχου δανειακών συμβάσεων με τραπεζικά ιδρύματα

Η λήψη δανείων είτε από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Η χρηματική διευκόλυνση των ιδιωτών από τα τραπεζικά ιδρύματα για την κάλυψη των αναγκών τους θα πρέπει να πραγματοποιείται με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους για τον δανειολήπτη. Για τη λήψη ενός δανείου, μεταξύ δανειστή και δανειολήπτη θα πρέπει να υπάρχει μια δανειακή σύμβαση.

Τι είναι η δανειακή σύμβαση;

Ως δανειακή σύμβαση ορίζεται στην ουσία το συμβόλαιο που υπογράφεται από τον δανειστή και τον δανειολήπτη. Η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να συνοδεύει οποιαδήποτε λήψη δανείου είτε από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα είτε από κάποιο ιδιώτη. Στην ουσία πρόκειται για ένα συμβόλαιο το οποίο υπογράφεται από τα συμβαλλόμενα μέρη, στοχεύοντας στη νομική τους κάλυψη. Το συμβόλαιο της δανειακής σύμβασης περιλαμβάνει και καθορίζει γραπτώς όλους τους όρους του δανείου.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια δανειακή σύμβαση;

Μια σύμβαση δανείου θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με τον δανεισμό από το τραπεζικό ίδρυμα. Ειδικότερα, το έγγραφο της δανειακής σύμβασης θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:

  • Στοιχεία αντισυμβαλλόμενων: στη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να αναφέρονται ρητά τα στοιχεία του δανειστή αλλά και τα στοιχεία του δανειζόμενου. Στην περίπτωση του δανειστή θα πρέπει να αναφέρεται τόσο η επωνυμία του τραπεζικού ιδρύματος, όσο και τα ονόματα και οι τίτλοι των στελεχών που υπογράφουν εξ ονόματος του τραπεζικού ιδρύματος.
  • Δανειακό προϊόν: μέσα στη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπάρχει μια σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή του δανειακού προϊόντος.Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αναφέρονται το είδος του δανείου (καταναλωτικό, στεγαστικό κ.ά.), τα στοιχεία των εγγυητών, τις ημερομηνίες και το ποσό των δόσεων κ.ά.
  • Ονομαστικό επιτόκιο: εκτός από το ύψος του επιτοκίου θα πρέπει να αναφέρεται και η φύση του.
  • Ύψος της πίστωσης και το νόμισμα αυτής: η δανειακή σύμβαση θα πρέπει να περιλαμβάνει το ακριβές ποσό του δανείου, αλλά και το νόμισμα στο οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί.
  • Διάρκεια ισχύος της δανειακής σύμβασης: εάν το δανειακό προϊόν θα εξοφληθεί σε δόσεις, θα πρέπει να αναφέρεται το ακριβές διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί.
  • Δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής: εάν παρέχεται αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να αναφέρεται. Επίσης, θα πρέπει να καταγράφονται και τυχόν πρόσθετα σχετικά έξοδα.
  • Πρόσθετα επαναλαμβανόμενα έξοδα: σε μια δανειακή σύμβαση θα πρέπει να αναφέρονται τόσο τα έξοδα και η περιοδικότητα που θα πρέπει να καταβάλλονται.
  • Πρόσθετα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα: τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα αφορούν κυρίως σε διοικητικά ή νομικά έξοδα ή σε έξοδα εκτίμησης ακινήτου.

Μεταξύ ποιων μπορεί να πραγματοποιηθεί μια δανειακή σύμβαση;

Μια δανειακή σύμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μεταξύ ιδιωτών είτε μεταξύ ιδιωτών και τραπεζικών ιδρυμάτων. Στη χώρα μας η δανειακή σύμβαση μεταξύ ιδιωτών δεν είναι πολύ συχνή, όμως στο εξωτερικό η χρηματοδότηση εκτός των τραπεζικών ιδρυμάτων εφαρμόζεται τακτικά.

Μπορώ να προβώ σε διαπραγμάτευση δανειακών όρων με το τραπεζικό ίδρυμα από το οποίο έχω λάβει δάνειο;

Φυσικά. Η διαπραγμάτευση δανειακών όρων είναι εφικτή με τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή. Μάλιστα, πολλά τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν ειδικό τμήμα διαμεσολάβησης, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.  Ο διαμεσολαβητής αρχικά στέλνει αίτημα στο τραπεζικό ίδρυμα από το οποίο έχει ληφθεί το δάνειο. Εάν αυτό δεχθεί, τότε ξεκινά η διαδικασία της διαπραγμάτευσης των δανειακών όρων.

Η Δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από Αθηναϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και κατάρτισης Διαμεσολαβητών, στοχεύει στην εξατομικευμένη προσέγγιση στα ζητήματα δικαίου. Βασικό της μέλημα είναι η αδιάκοπη επικοινωνία με τον πελάτη για την καλύτερη εκπροσώπηση των συμφερόντων του.  Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετική με τη διαπραγμάτευση δανειακών όρων και δανειακών συμβάσεων.