Άρση προσημείωσης υποθήκης

Τι ορίζεται ως άρση προσημείωσης υποθήκης;

Η προσημείωση υποθήκης ενός ακινήτου είναι ένα μέτρο προστασίας ενός δανειστή, ο οποίος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι η τράπεζα. Πρόκειται για μια ασφάλεια του δανειστή σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν αποπληρώσει ομαλά το χρέος του.  Συναντάται συχνά όταν η τράπεζα πρόκειται να χορηγήσει κάποιο δάνειο σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με συναίνεση του δανειολήπτη, είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης. Όταν το δάνειο αποπληρωθεί  ή εξοφληθεί η οφειλή προς τον δανειστή, ο δανειολήπτης μπορεί να προχωρήσει στην άρση προσημείωσης υποθήκης. Με απλά λόγια, μόλις ο δανειολήπτης εξοφλήσει το χρέος, μπορεί «να αποδεσμεύσει» το ακίνητο που είχε ως υποθήκη.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;

Κατόπιν της αποπληρωμής του δανείου, ο δανειολήπτης καταθέτει αίτηση στην τράπεζα ζητώντας τη χορήγηση βεβαίωσης εξόφλησης του δανείου. Η αίτηση αυτή περιλαμβάνει και τη συναίνεσή του για άρση της προσημείωσης υποθήκης του ακινήτου. Έπειτα, ο δικηγόρος του δανειολήπτη αναλαμβάνει δράση και μαζί με τον δικηγόρο του δανειστή ή της τράπεζας καταθέτουν αίτηση άρσης στο δικαστήριο που είχε διατάξει την προσημείωση. Μόλις εκδοθεί η δικαστική απόφαση κατατίθεται στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό γραφείο.

Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Το χρονικό διάστημα ποικίλει αναλόγως με το εάν η άρση προσημείωσης υποθήκης πραγματοποιείται συναινετικά ή κατ’ αντιδικία. Ειδικότερα, η συναινετική άρση προσημείωσης υποθήκης περιλαμβάνει την έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης από την τράπεζα, ενώ η κατ’ αντιδικία όχι. Σε περιπτώσεις συναινετικής άρσης το χρονικό διάστημα που απαιτείται είναι περί των δέκα(10)ημερών. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις άρσης κατ’ αντιδικία η άρση επιτυγχάνεται μέσα στο χρονικό διάστημα τριών(3) έως πέντε (5) μηνών, γιατί η διαδικασία γίνεται με ασφαλιστικά μέτρα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η διαδικασία είναι αρκετά σύντομη.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την άρση προσημείωσης υποθήκης;

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο δανειολήπτης στο δικηγόρο του είναι τα κάτωθι:

  1. Τίτλος κτήσεως ακινήτου, δηλαδή το συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου στο οποίο έγινε υποσημείωση υποθήκης.
  2. Απόφαση περί έγκρισης άρσης υποθήκης είτε από τον τραπεζικό φορέα, είτε από οποιονδήποτε φορέα ή ιδιώτη.
  3. Κτηματολογικό φύλλο ή κτηματολογικό απόσπασμα υπαγωγής του ακινήτου ή πιστοποιητικό βαρών από το Υποθηκοφυλακείο.
  4. Βεβαίωση εξόφλησης οφειλής από την τράπεζα.

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή, όμως οι κατευθυντήριες γραμμές από έναν έμπειρο δικηγόρο είναι απαραίτητες.

Ποιο είναι το κόστος άρσης προσημείωσης υποθήκης;

Το κόστος ποικίλει και είναι ανάλογο με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επίτευξη της άρσης. Το κόστος άρσης προσημείωσης υποθήκης είναι μικρότερο σε περιπτώσεις άρσης κατ’ αντιδικία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δανειολήπτης δεν πληρώνει την παράσταση του δικηγόρου της τραπέζης στο δικαστήριο. Έτσι, στην άρση υποθήκης με συναίνεση ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τον δικηγόρο εκπροσώπησής του και όχι  τον δικηγόρο της τράπεζας.

Επομένως, η εξάλειψη υποθήκης κατ’ αδικίαν είναι πιο συμφέρουσα για τον δανειολήπτη. Η συναινετική άρση προτιμάται κυρίως σε περιπτώσεις όπου η άρση προσημείωσης πρέπει για κάποιο λόγο να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα(π.χ. πώληση ακινήτου).

Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με τη διαδικασία άρσης προσημείωσης υποθήκης. Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει τον δικαστικό χειρισμό υποθέσεων άρσεων προσημείωσης υποθήκης με απόλυτη εχεμύθεια και συνέπεια. Επικοινωνήστε με το γραφείο μας και κλείστε το ραντεβού σας.