Διόρθωση πρόδηλου σφάλματος στο Κτηματολόγιο
Το Κτηματολόγιο αναφέρεται στην καταγραφή της περιουσίας των κτημάτων όλων των προσώπων. Πιο συγκεκριμένα, το Κτηματολόγιο αντικαθιστά τα υπάρχοντα υποθηκοφυλακεία, συμβάλλοντας σε μια πιο οργανωμένη και πλήρη καταγραφή. Όμως, κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης έχουν πραγματοποιηθεί κάποια λάθη που χρήζουν άμεσης διόρθωσης. Η διόρθωση πρόδηλου σφάλματος στο Κτηματολόγιο είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγούν τους πολίτες σε ένα δικηγορικό γραφείο.
Τι ορίζεται ως πρόδηλο σφάλμα;
Ως πρόδηλο σφάλμα ορίζεται ένα λάθος που έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης και είναι φανερό με την πρώτη ματιά. Οι εσφαλμένες εγγραφές που ορίζονται ως πρόδηλα σφάλματα αφορούν συνήθως ανακρίβειες ως προς:
- Τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου
- Το καταχωρηθέν δικαίωμα (π.χ. ποσοστό κυριότητας επί του ακινήτου)
- Τον τίτλο κτήσης
- Το ιδιοκτησιακό αντικείμενο (π.χ. οριζόντια ιδιοκτησία)
Ποια διαδικασία ακολουθείται για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος στο Κτηματολόγιο;
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι αρκετά απλή. Ο αιτών συμπληρώνει μια έντυπη αίτηση με αναγραφή του ΚΑΕΚ του ακινήτου. Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να περιγράφεται τόσο το σφάλμα όσο και το αίτημα διόρθωσης. Στη συνέχεια, ο αιτών θα πρέπει να καταθέσει την αίτηση μαζί με μια σειρά επικυρωμένων δικαιολογητικών μέσα από τα οποία προκύπτουν τα ορθά στοιχεία στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων στο Κτηματολόγιο;
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για να τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων είναι οι κάτωθι:
- Η διόρθωση δεν επιτρέπεται σε περιπτώσεις όπου έχει προηγηθεί μεταγενέστερη εγγραφή ασυμβίβαστη με την επιδιωκόμενη διόρθωση.
- Η διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων στις αρχικές εγγραφές επιτρέπεται αυστηρά μέχρι την οριστικοποίησή τους. Κατ΄ εξαίρεση η διόρθωση επιτρέπεται, όταν το σφάλμα προκύπτει αδιαμφισβήτητα από την πράξη και τα έγγραφα που τη συνοδεύουν.
Διαδικασία διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος που αφορά ακίνητα που έχουν καταχωρηθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι απαραίτητη η συναίνεση του Δημοσίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αίτηση διόρθωσης του πρόδηλου σφάλματος επιδίδεται εντός δέκα(10) ημερών από την κατάθεσή της στο Δημόσιο.
Το Δημόσιο με τη σειρά του τεκμαίρεται ότι συμφωνεί με την αίτηση διόρθωσης. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος οφείλει να προχωρήσει σε αυτή, εάν δεν αποσταλεί αρνητική απάντηση εξήντα(60)ημέρες μετά την επίδοση της αίτησης στο Δημόσιο.
Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος;
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συλλεχθούν για τη διόρθωση ενός πρόδηλου σφάλματος στο κτηματολόγιο είναι τα κάτωθι:
- Αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος
- Αντίγραφο συμβολαίου
- Πιστοποιητικό μη εκποίησης και μεταβολών
- Αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου
Tα παραπάνω δικαιολογητικά για να έχουν νομική ισχύ θα πρέπει να είναι τα πρωτότυπα έγγραφα ή επικυρωμένα.
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων;
Ο Προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου μπορεί να προχωρήσει σε διόρθωση πρόδηλου σφάλματος είτε αυταπάγγελτα είτε κατόπιν αίτησης. Σε περιπτώσεις όπου το αίτημα για διόρθωση προέρχεται από αυτόν που έχει έννομο συμφέρον, ο Προϊστάμενος θα πρέπει να απαντήσει μέσα στο χρονικό διάστημα των 15 ημερών. Εάν αυτό δε συμβεί, ο αιτών έχει δικαίωμα να προσφύγει στον Κτηματολογικό δικαστή.
Η Δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια διακρίνεται από μεγάλη εμπειρία στα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Η συνεργασία της με εξειδικευμένους επαγγελματίες που σχετίζονται με την κτηματολόγηση σας εγγυάται την άμεση διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.