Εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης

Η προσημείωση υποθήκης πραγματοποιείται από τα τραπεζικά ιδρύματα, όταν οι πολίτες επιθυμούν να λάβουν ένα δάνειο για την οικοδόμηση ή αγορά κατοικίας. Όταν αυτό το δάνειο αποπληρώνεται, τότε το τραπεζικό ίδρυμα προχωρά σε εξάλειψη προσημείωσης της υποθήκης. Με αυτόν τον τρόπο το ακίνητο απελευθερώνεται από τις εμπράγματες ασφάλειες, αφού η προσημείωση δεν έχει πια κανένα λόγο ύπαρξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 1330 ΑΚ η εξάλειψη προσημείωσης πραγματοποιείται:

  • Με συναίνεση του δανειστή.
  • Με δικαστική απόφαση που να ανακαλεί την εγγραφή της προσημείωσης υποθήκης.
  • Αν από την τελεσίδικη επιδίκαση της απαίτησης πέρασαν ενενήντα ημέρες χωρίς η προσημείωση να τραπεί σε υποθήκη.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για την εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης;

Τα βασικά στάδια της διαδικασίας εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης είναι τα παρακάτω:

  1. Υποβολή αίτησης για εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης στο Ειρηνοδικείου της περιοχής που ανήκει το ακίνητο.
  2. Μέσω της αίτησης απαιτείται η έκδοση δικαστικής απόφασης, η οποία διατάζει την εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης του ακινήτου.

Στη συνέχεια, για την πορεία της διαδικασίας σημαντικό ρόλο παίζει εάν η εξάλειψη προσημείωσης πραγματοποιείται συναινετικά ή με αντιδικία.

Στη συναινετική εξάλειψη προσημείωσης ο οφειλέτης, αφού αποπληρώσει το δάνειό του, καταθέτει στην τράπεζα αίτηση για να λάβει τη βεβαίωση αποπληρωμής. Μετά τη λήψη της βεβαίωσης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος την καταθέτει στο αρμόδιο δικαστήριο. Με αυτόν τον τρόπο εξαλείφεται η προσημείωση από τα βιβλία υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου.  Από την άλλη, στην κατ’ αντιδικίαν εξάλειψη προσημείωσης, ο δικηγόρος του οφειλέτη καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση η εξάλειψη προσημείωσης πραγματοποιείται μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Στη συνέχεια, η δικαστική απόφαση κατατίθεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό γραφείο.

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης;

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την εξάλειψη προσημείωσης είναι τα παρακάτω:

  • Συμβόλαιο ακινήτου
  • Επικυρωμένο Αντίγραφο της Απόφασης Εγγραφής Προσημείωσης Υποθήκης
  • Απόφαση δικαστηρίου προσημείωσης υποθήκης
  • Ταυτότητα του κυρίου του ακινήτου – δανειολήπτη
  • Βεβαίωση εξόφλησης της οφειλής από την τράπεζα
  • Κτηματολογικό φύλλο και απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος από το αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο που υπάγεται το ακίνητο ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου

Είναι απαραίτητη η παρουσία δικηγόρου για την εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης;

Η παρουσία ενός έμπειρου δικηγόρου είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διαδικασία της εξάλειψης προσημείωσης υποθήκης. Η συμβολή του είναι καθοριστική τόσο στη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών όσο και στη σύνταξη των νομικών εγγράφων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.  Επίσης, ο οφειλέτης, εάν έχει ορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο, δεν εμφανίζεται την ημέρα της δικάσιμου.

Πόσο χρόνο απαιτεί η διαδικασία;

Ο χρόνος για την εξάλειψη  προσημείωσης υποθήκης, ειδικά σε περιπτώσεις που πραγματοποιείται συναινετικά, είναι αρκετά σύντομος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εξάλειψη προσημείωσης πραγματοποιείται μέσα στο χρονικό διάστημα των 10-20  ημέρων. Σε περιπτώσεις εξάλειψης προσημείωσης κατά αντιδικία, ο χρόνος παρατείνεται, όχι όμως σημαντικά. Συνήθως η παράταση αυτή δεν ξεπερνά τους 6 μήνες. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που απαιτείται για την εξάλειψη προσημείωσης ποικίλλει και είναι ανάλογος με τον φόρτο των δικαστηρίων ή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με την εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης. Το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει τον δικαστικό χειρισμό εξαλείψεων προσημείωσης υποθήκης με απόλυτη εχεμύθεια και συνέπεια. Επικοινωνήστε με το γραφείο μας και κλείστε το ραντεβού σας.