Τι συνιστά φθορά ξένης ιδιοκτησίας;
Τι ορίζεται ως φθορά ξένης ιδιοκτησίας;
Όταν κάποιος καταστρέφει-ολικά ή εν μέρει- ή βλάπτει κάποιο πράγμα που ανήκει σε κάποιον άλλο, καθιστώντας ανέφικτη τη χρήση του, τότε μιλάμε για φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ένα αδίκημα, το οποίο τιμωρείται είτε με φυλάκιση είτε με χρηματική ποινή.
Ποια είναι τα πιο συνήθη αδικήματα κατά των περιουσιακών αγαθών;
Το αδίκημα της φθοράς της ξένης ιδιοκτησίας ανήκει σε μια κατηγορία αδικημάτων που αφορούν τα περιουσιακά αγαθά. Ειδικότερα, τα αδικήματα αυτής της κατηγορίας είναι τα παρακάτω:
- Κλοπή
- Διακεκριμένη κλοπή αυθαίρετη χρήση μεταφορικού μέσου
- Υπεξαίρεση
- Ληστεία
- Απάτη
- Απιστία
- Δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα
- Καταδολίευση δανειστών
Διάκριση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας
Η φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατηγοριοποιείται σε δύο είδη, στη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από πρόθεση και από αμέλεια. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η φθορά της ξένης ιδιοκτησίας από πρόθεση έχει ως κίνητρο την εκδίκηση. Όπως είναι λογικό, η ποινή για τη φθορά από πρόθεση είναι μεγαλύτερη από αυτή που επιβάλλεται σε περιπτώσεις φθοράς από αμέλεια.
Ποιες είναι οι πιο συνήθεις μορφές φθοράς;
Οι πιο συχνές μορφές φθοράς ξένης ιδιοκτησίας είναι οι παρακάτω:
- Γκράφιτι (street art)
- Κλοπές με πρόκληση λεηλασίας και βανδαλισμού του χώρου
- Πρόκληση πυρκαγιάς
- Τρακάρισμα κ.ά.
Τι πρέπει να κάνει ο παθόντας μετά τη φθορά;
Ο παθόντας μετά τη φθορά της ιδιοκτησίας του θα πρέπει να πραγματοποιήσει έγκληση, για να κινηθεί ποινική δίωξη. Η έγκληση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονικό διάστημα τριών(3) μηνών από το σημείο που ο ιδιοκτήτης ενημερώθηκε για τη φθορά.
Ποια είναι η ποινή που επιβάλλεται όταν έχει προηγηθεί φθορά ξένης ιδιοκτησίας;
Όπως προαναφέρθηκε, οι ποινές που επιβάλλονται σε περιστατικά όπου η φθορά πραγματοποιείται από πρόθεση είναι βαρύτερες. Έτσι, οι ποινές που μπορεί να επιβληθούν είναι οι παρακάτω:
- Για φθορά αντικειμένων μεγάλης αξίας προβλέπεται φυλάκιση έως δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή.
- Για φθορά αντικειμένου που είναι τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους.
- Σε περιπτώσεις όπου έχει πραγματοποιηθεί φθορά πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος ή ιστορικό μνημείο επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή.
- Φθορά ελαφριά ή σε πράγμα μικρής αξίας τιμωρείται με την επιβολή χρηματικής ποινής ή παροχή κοινωφελούς εργασίας.
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο δράστης να απαλλαχθεί από οποιαδήποτε ποινή, εάν και εφόσον αποζημιώσει πλήρως τον παθόντα. Για την απαλλαγή του εκτός από την αποζημίωση, το θύμα πρέπει να δηλώσει ότι ικανοποιήθηκε έως την ημέρα του δικαστηρίου.
Σε ποιες περιπτώσεις η φθορά ξένης ιδιοκτησίας δεν διώκεται ποινικά;
Η φθορά ξένης ιδιοκτησίας δεν διώκεται πάντα ποινικά, αρκεί να υπάρχουν λόγοι άρσης του άδικου χαρακτήρα της πράξης. Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, εάν είναι αναγκαίο ο δράστης μπορεί να προκαλέσει φθορά χωρίς ποινή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος σπάσει την πόρτα μιας κατοικίας για να απεγκλωβίσει έναν ηλικιωμένο, δεν είναι φθορά ξένης ιδιοκτησίας.
Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βασικό της μέλημα είναι η αδιάκοπη επικοινωνία με τον πελάτη για την καλύτερη εκπροσώπηση των συμφερόντων του. Η εν τω βάθει ενασχόλησή της με ζητήματα του Ποινικού Δικαίου, την καθιστούν την πλέον κατάλληλη για υποθέσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.