Μετοίκηση

Σε περιπτώσεις διάστασης συζύγων ή διαζυγίου τα προβλήματα που προκαλούνται μέσα στην οικογένεια είναι αρκετά. Επομένως, η νομοθεσία έχει προβλέψει τη ρύθμισή τους για την διαφύλαξη του θεσμού της οικογένειας.

Τι είναι η μετοίκηση;

Μετοίκηση είναι ένα ασφαλιστικό μέτρο σύμφωνα με το οποίο διατάσσεται άμεσα η απομάκρυνση ενός συζύγου από την οικογενειακή στέγη. Η απομάκρυνση αυτή στοχεύει στην προστασία της οικογένειας και της οικογενειακής γαλήνης.

Τι ορίζεται ως οικογενειακή στέγη;

Ο θεσμός του γάμου δημιουργεί και την υποχρέωση συμβίωσης των συζύγων. Η οικία μέσα στην οποία ζει η οικογένεια και τα παιδιά της (αν υπάρχουν) ονομάζεται οικογενειακή στέγη. Ως οικογενειακή στέγη ονομάζεται η οικία που διαμένει κυρίως μια οικογένεια, ανεξαρτήτως της σχέσης των μελών της με το ακίνητο.

Μετοίκηση-Χαρακτηριστικά

Η μετοίκηση είναι ένα μέτρο το οποίο στοχεύει στην άμεση απομάκρυνση του ενός συζύγου από την οικογενειακή στέγη. Το μέτρο αυτό ρυθμίζει αποτελεσματικά τις σχέσεις των συζύγων και μπορεί να καθορίσει τα πράγματα που μπορεί να πάρει ο σύζυγος που αποχωρεί από το σπίτι. Επιπροσθέτως, ο/η σύζυγος που αιτείται μετοίκηση πρέπει να αναφέρει τους λόγους που επιθυμεί τη διακοπή της συμβίωσης και τα περιστατικά που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Το μέτρο της μετοίκησης είναι ένα μέτρο πρόνοιας και δεν στοχεύει στη ρύθμιση της συζυγικής στέγης, αλλά στη ρύθμιση των σχέσεων των συζύγων. Γι’ αυτό το λόγο έχει προσωρινό χαρακτήρα και διαρκεί όσο διαρκεί και η διάσταση των συζύγων. Η μετοίκηση σταματά να υφίσταται είτε με επανένωση του ζευγαριού, είτε με την έκδοση διαζυγίου. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια ισχύος του μέτρου της μετοίκησης απαιτείται και η χορήγηση διατροφής, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από την αιτία απομάκρυνσης του συζύγου από την οικία.

Αίτια εφαρμογής του μέτρου

Όπως προαναφέρθηκε, το μέτρο της μετοίκησης επιλύει προσωρινά τις διαμάχες και τις προστριβές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ δύο συζύγων. Ο εκάστοτε σύζυγος μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και να απαιτήσει την απομάκρυνση του άλλου κυρίως λόγω ενδοοικογενειακής βίας. Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να εκδηλώνεται είτε ως σωματική βία, είτε ως ψυχολογική βία.

Μετοίκηση και οικογενειακή στέγη

Πολλές φορές, το δικαστήριο για λόγους επιείκειας μπορεί να παραχωρήσει εξ’ ολοκλήρου στον ένα σύζυγο τη διαμονή του στην οικογενειακή στέγη. Επίσης, μπορεί να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί ο κάθε σύζυγος να χρησιμοποιεί την οικογενειακή στέγη και τον τρόπο που θα χρησιμοποιούνται τα  κοινά αντικείμενα και έπιπλα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, απαγορεύεται η προσέγγιση του χώρου κατοικίας από το άτομο που απομακρύνεται από την οικογενειακή στέγη.

Ο νόμος δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια τις συνθήκες που συντρέχει η επιείκεια. Οι ειδικές συνθήκες εξαρτώνται από:

  • την υγεία των ατόμων (σωματική/ψυχική)
  • τις συνθήκες εργασίας των δύο συζύγων
  • την οικονομική κατάσταση του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα των τέκνων

Η Δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την χαρακτηρίζει η συνεχής αναζήτηση της νομοθεσίας προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες και πιο αξιόπιστες νομικές συμβουλές στους πελάτες της. Η δικηγόρος και η ομάδα της μπορούν να σας παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικά με το Οικογενειακό Δίκαιο.

Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετική με τη μετοίκηση.