Μισθωτικές διαφορές
Τι ορίζεται ως μίσθωση;
Ως μίσθωση ορίζεται μια σύμβαση κατά την οποία ένα άτομο(εκμισθωτής) παραχωρεί ένα ακίνητο προς χρήση σε κάποιον άλλο(μισθωτή). Ο μισθωτής υποχρεούται να καταβάλλει στον εκμισθωτή το συμφωνηθέν μίσθωμα για όσο καιρό έχει οριστεί η μεταξύ τους μισθωτική σχέση. Επιπροσθέτως, στην κατηγορία του μισθώματος ανήκουν και οι καταναλωτικές δαπάνες όπως δαπάνες νερού, ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά. Η μίσθωση μπορεί να είναι μίσθωση κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Όμως, εάν δεν τηρούνται οι όροι της μισθωτικής σχέσης, τότε προκαλούνται μισθωτικές διαφορές, οι οποίες χρήζουν επίλυσης.
Ποιες είναι οι βασικότερες μισθωτικές διαφορές;
Τα προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μιας μισθωτικής σχέσης είναι αρκετά. Έτσι, ο νόμος μερίμνησε για τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια, προστατεύοντας στην εκάστοτε περίσταση είτε τον εκμισθωτή, είτε τον μισθωτή.
Ειδικότερα, οι λόγοι όπου επιθυμεί λήξη της μισθωτικής σχέσης ο εκμισθωτής είναι οι κάτωθι:
- Σε περιπτώσεις όπου ο μισθωτής προβαίνει σε κακή χρήση του μισθίου ή το χρησιμοποιεί με τρόπο μη αποδεκτό και διαφορετικό εκ του συμφωνηθέντος.
- Εάν το μισθίο είναι κατοικία, ο εκμισθωτής μπορεί να επιθυμεί τη λήξη της μισθωτικής σχέσης, εάν ο μισθωτής δεν τηρεί τους κανονισμούς της πολυκατοικίας.
- Όταν ο μισθωτής δεν καταβάλλει το ύψος του μισθώματος που οφείλει να καταβάλλει μέσα στο ορισμένο χρονικό πλαίσιο.
- Όταν ο μισθωτής προχωρήσει σε εγκατάλειψη του μισθίου, πριν τη λήξη της μισθωτικής σχέσης.
Από την άλλη, ο νόμος προστατεύει και τον μισθωτή σε περιπτώσεις όπου:
- Ο εκμισθωτής δεν παρέχει το μισθίο στον μισθωτή στον χρόνο που έχει συμφωνηθεί.
- Το μισθίο χαρακτηρίζεται από πρακτικά ή νομικά ελαττώματα (όπως για παράδειγμα περιπτώσεις όπου στο μισθίο έχουν δικαιώματα τρίτοι που δεν επιθυμούν την μίσθωσή του κ.ά.).
- Απειλείται η υγεία ή ζωή του μισθωτή και όσων συγκατοικούν με αυτόν εξαιτίας προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το μισθίο.
Μισθωτικές διαφορές & Διαδικασία
Λαμβάνοντας υπόψιν το πρόβλημα και τη διάθεση των εμπλεκόμενων για την επίλυσή του, οι μισθωτικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διαφορετικούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, η επίλυση των διαφορών επιτυγχάνεται εξωδικαστικά με διαμεσολάβηση ή δικαστικά. Υπεύθυνο για την εκδίκαση των υποθέσεων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο είναι το Ειρηνοδικείο ή το Μονομελές Πρωτοδικείο.
Μισθωτικές διαφορές: Πώς επιλύνονται;
Το γραφείο μας αναλαμβάνει την επίλυση μισθωτικών διαφορών είτε με διαμεσολάβηση, είτε δικαστικώς, εάν και εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Ειδικότερα, αναλαμβάνουμε:
- Ιδιωτικές και επαγγελματικές μισθώσεις
- Υποθέσεις ιδιοκτησίας ακινήτων
- Αιτήματα μισθωτή για αναπροσαρμογή μισθώματος
- Διεκδίκηση μη καταβαλλόμενων μισθωμάτων
- Οφειλές μισθωτή προς οργανισμούς κοινής ωφέλειας
- Εξωδικαστική αναπροσαρμογή μισθώματος κ.ά.
Επίσης, το δικηγορικό μας γραφείο αναλαμβάνει και τη σύνταξη μισθωτηρίων συμβολαίων. Η Δικηγόρος- Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου και οι συνεργάτες της στοχεύουν στην προστασία του πολίτη που πρόκειται να προχωρήσει σε μια σύμβαση μισθώσεως. Το γραφείο μας μπορεί να προχωρήσει στην εκκίνηση διαδικασιών όπως:
- Σύνταξη και κατάθεση διαταγής πληρωμής
- Καταγγελία σύμβασης μίσθωσης
- Ιδιωτικό συμφωνητικό αναγνώρισης οφειλόμενων μισθωμάτων
- Αγωγή για διεκδίκηση αποζημιώσεων
- Σύνταξη και κατάθεση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής οφειλόμενων μισθωμάτων, κοινοχρήστων, λογαριασμών κ.ά.
Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου έχει μεγάλη εμπειρία σε όλους του κλάδους του Δικαίου, αφού ενημερώνεται συνεχώς για τις αλλαγές των εκάστοτε νομικών πλαισίων. Η διαμεσολάβηση είναι ένας από τους βασικούς τομείς ενασχόλησής της και μέσω αυτής θα σας βοηθήσει να επιλύσετε άμεσα οποιαδήποτε μισθωτική διαφορά σας απασχολεί. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία η διευκρίνιση σχετικά με τις μισθωτικές διαφορές που αντιμετωπίζετε.