Πληρεξούσιο

Στην καθημερινότητά μας πολλές φορές παρουσιάζεται η ανάγκη να κάνει κάποιος άλλος κάτι για λογαριασμό μας. Λόγω απόστασης ή λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούμε να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που απαιτούν τη φυσική μας παρουσία.  Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η σύνταξη ενός συγκεκριμένου εγγράφου που ονομάζεται πληρεξούσιο.

Τι είναι το πληρεξούσιο;

Το πληρεξούσιο είναι ένα συμβολαιογραφικό έγγραφο με το  οποίο ένα  άτομο μπορεί να διορίσει κάποιον τρίτο ως αντιπρόσωπό του. Μέσω του εγγράφου του πληρεξουσίου το τρίτο άτομο καθίσταται επίσημα και νόμιμα αντιπρόσωπος για να εκτελέσει συγκεκριμένες πράξεις ή να λάβει αποφάσεις. Οι πράξεις στις οποίες επιτρέπεται να προβεί το τρίτο άτομο αναγράφονται λεπτομερώς.

Κατηγορίες πληρεξούσιου

Ανάλογα με το εύρος των πράξεων που παρέχονται στον αντιπρόσωπο, τα πληρεξούσια κατηγοριοποιούνται σε γενικά και σε ειδικά. Ειδικότερα, το γενικό πληρεξούσιο δίνει στον εντολοδόχο ευρεία δυνατότητα δράσης, ενώ το ειδικό όχι. Στην περίπτωση του ειδικού πληρεξουσίου το εύρος δράσης του εντολοδόχου περιορίζεται, αφού οι πράξεις καθορίζονται ρητά από αυτό.

Παραδείγματος χάριν, με ένα γενικό πληρεξούσιο το εύρος δράσης του εντολοδόχου είναι τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να διαχειρίζεται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του εντολέα. Από την άλλη, με ένα ειδικό πληρεξούσιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μια μεταβίβαση ενός αυτοκινήτου κάτω από συγκεκριμένους όρους.

Πόσο διαρκεί η ισχύς του πληρεξουσίου;

Όταν εκτελεστεί η πράξη για την οποία συντάχθηκε το πληρεξούσιο, τότε παύει και η ισχύς του. Επιπροσθέτως, η πληρεξουσιότητα παύει να ισχύει με τον θάνατο ή τη δικαιοπρακτική ανικανότητα του εντολέα ή του εντολοδόχου.

Η πληρεξουσιότητα μπορεί να ανακληθεί. Ειδικότερα, η ανάκληση της πληρεξουσιότητας πραγματοποιείται με συμβολαιογραφικό έγγραφο με δήλωση προς τον πληρεξούσιο ή τον τρίτο.

Ποια είναι η μορφή που πρέπει να έχει ένα πληρεξούσιο, για να είναι έγκυρο;

Το πληρεξούσιο πρέπει να είναι σε έντυπη μορφή και να φέρει την υπογραφή του εντολέα. Το γνήσιο της υπογραφής του εντολέα εξασφαλίζεται από οποιαδήποτε διοικητική αρχή. Tέλος, ένα γνήσιο πληρεξούσιο θα πρέπει εκτός από την υπογραφή του εντολέα να αναγράφει και την ημερομηνία που υπογράφεται.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η σύνταξη ενός πληρεξουσίου;

Η σύνταξη ενός πληρεξουσίου είτε είναι γενικό είτε είναι ειδικό αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση για τους πολίτες. Με πληρεξούσιο μπορούν να εκτελεστούν πολλές πράξεις, όμως συνήθως συντάσσεται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Οικονομικές συναλλαγές: ο εντολοδόχος μπορεί να διεκπεραιώνει οικονομικές συναλλαγές για λογαριασμό κάποιου άλλου(π.χ. υπογραφή επιταγών).
  • Νομικές ενέργειες: με ένα πληρεξούσιο ένα άτομο μπορεί να υπογράψει νομικά έγγραφα στο όνομα του εντολέα (π.χ. συμβόλαια, δικαστικές συμφωνίες κ.ά.).
  • Διοικητικές ενέργειες και αποφάσεις: σε ένα περιβάλλον κάποιας επιχείρησης ο εντολοδόχος μπορεί να λαμβάνει διοικητικές αποφάσεις γι’ αυτή.
  • Ιατρικές πράξεις: στον τομέα της υγείας, ένας εντολοδόχος μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν στην υγεία του εντολέα.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους πολίτες η σύνταξη ενός πληρεξουσίου είναι πολλά. Όμως, ο εντολέας θα πρέπει να επιλέξει προσεκτικά τον εντολοδόχο, καθώς μια λάθος επιλογή μπορεί να αποβεί μοιραία. Πολλές φορές ένα πληρεξούσιο μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των εντολοδόχων, προκαλώντας προβλήματα στον εντολέα.

Η Δικηγόρος Παρασκευή Βασιλοπούλου, πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια από Αθηναϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και κατάρτισης Διαμεσολαβητών, διακρίνεται από μεγάλη εμπειρία στη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων. Η εμπειρία της στον συγκεκριμένο τομέα συνδυαστικά με την εξατομικευμένη προσέγγιση επίλυσης νομικών ζητημάτων την καθιστούν την πλέον κατάλληλη. Επικοινωνήστε με το γραφείο μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετική με το πληρεξούσιο.