Σύνταξη μηνύσεων
Η σύνταξη μηνύσεων αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε ένα δικηγορικό γραφείο. Τι είναι όμως η μήνυση και με ποιους άλλους νομικούς όρους συγχέεται;
Τι είναι η μήνυση;
Ως μήνυση ορίζεται η γνωστοποίηση ενός συμβάντος στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές. Η μήνυση στοχεύει στην καταγγελία μιας εγκληματικής ενέργειας και πραγματοποιείται από κάποιον τρίτο, και όχι από το θύμα αυτής. Η σύνταξη μιας μήνυσης γίνεται βάσει των διατάξεων του ποινικού δικαίου και στοχεύει στην τιμωρία του δράστη. Οπωσδήποτε η τιμωρία που θα επιβληθεί θα πρέπει να είναι ανάλογη του αδικήματος. Η υποβολή της θα πρέπει να γίνει μέσα στο χρονικό διάστημα των τριών(3) μηνών από το συμβάν.
Ποια διαφορά έχει η μήνυση, η έγκληση και η αγωγή;
Η μήνυση, η έγκληση και η αγωγή είναι έννοιες που συγχέονται εύκολα από τους απλούς πολίτες, όμως πρόκειται για τρεις διαφορετικές διαδικασίες. Η μήνυση, όπως προαναφέρθηκε, είναι η καταγγελία μιας παραβατικής συμπεριφοράς από έναν τρίτο. Εάν η εγκληματική ενέργεια καταγγελθεί από το ίδιο το θύμα, τότε μιλάμε για έγκληση.
Η μήνυση και η έγκληση στοχεύουν αποκλειστικά στην απονομή δικαιοσύνης και στην τιμωρία του δράστη, όχι στην οικονομική αποζημίωση του θύματος. Για να λάβει το θύμα ένα χρηματικό ποσό ως αποζημίωση τότε θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή εναντίον του δράστη. Εάν ο δράστης προκαλέσει οικονομική ή ηθική βλάβη, τότε το θύμα έχει δικαίωμα να ζητήσει ένα χρηματικό ποσό ως αποζημίωση. Εκτός από οικονομική αποζημίωση, το νομικό ή το φυσικό πρόσωπο μπορεί να διεκδικήσει την αναγνώριση κάποιου δικαιώματος, τη διάπλαση μιας έννομης σχέσης κ.ά.
Ποιοι μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή μήνυσης;
Οποιοσδήποτε πολίτης εάν θεωρεί ότι ήταν μάρτυρας μιας αξιόποινης πράξης μπορεί να υποβάλλει μήνυση. Ο μηνυτής κατά την υποβολή της μήνυσης καταθέτει και ένα παράβολο των εκατό(100) ευρώ υπέρ του Δημοσίου. Εάν για κάποιο λόγο υπάρχει κώλυμα άμεσης έκδοσης του παραβόλου, η κατάθεσή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε τρεις(3) εργάσιμες ημέρες.
Τι θα συμβεί μόλις ο εισαγγελέας λάβει την έγκληση ή την μήνυση;
Μόλις ο εισαγγελέας λάβει τη μήνυση ή την έγκληση μπορεί να δράσει με τους κάτωθι τρόπους:
- Καλεί τον κατηγορούμενο να εμφανιστεί σε δίκη.
- Δίνει εντολή για συλλογή περαιτέρω στοιχείων σχετικών με την υπόθεση.
- Κρίνει πως η μήνυση ή η έγκληση είναι αβάσιμη και την θέτει στο αρχείο.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να τεθεί στο αρχείο είναι εάν έχει γίνει ανώνυμα ή από κάποιο όνομα, το οποίο φαίνεται να είναι ανύπαρκτο.
Σε ποιες περιπτώσεις συντάσσεται;
Μια μήνυση μπορεί να συνταχθεί και να καταδεικνύει πολλά αδικήματα όπως:
- Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
- Απάτη
- Κατά παντός υπευθύνου
- Εξύβριση
- Κατά αγνώστου
- Υπεξαίρεσης και απάτης
- Ξυλοδαρμό
- Συκοφαντική δυσφήμιση
- Παραβίαση δικαστικής απόφασης
- Ψευδή καταμήνυση
- Πλαστογράφηση
- Ψευδορκία κ.ά.
Μήνυση και αγωγή
Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι η μήνυση και η αγωγή είναι αλληλένδετες και συνήθως ασκούνται παράλληλα. Σε αυτή την περίπτωση η υπόθεση περνά από δύο είδη δικαστηρίων. Ειδικότερα, το Ποινικό Δικαστήριο αποφασίζει εάν ο φερόμενος ως δράστης παρανόμησε και στη συνέχεια το Πολιτικό Δικαστήριο καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σύνταξη μηνύσεων, η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου βρίσκεται στη διάθεσή σας. Η έμπειρη δικηγόρος επιδιώκει τη συνεχή ενημέρωσή της σχετικά με τις αλλαγές της νομοθεσίας. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό μας γραφείο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σύνταξη μηνύσεων.