This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς
Η αποδοχή κληρονομιάς είναι στην ουσία μια συμβαιολογραφική πράξη με την οποία ο κληρονόμος αποδέχεται να κληρονομήσει το κληροδοτούμενο αντικείμενο. Ένα άτομο μπορεί να οριστεί ως κληρονόμος είτε εξ αδιαθέτου λόγω κληρονομικής διαδοχής, είτε σύμφωνα με την επιθυμία του κληρονομούμενου μέσω διαθήκης. Η διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς είναι μια διαδικασία που χρειάζεται σωστή καθοδήγηση από έναν έμπειρο δικηγόρο.
Τι περιλαμβάνει η αποδοχή κληρονομιάς;
Η κληρονομιαία περιουσία αποτελείται από το ενεργητικό και το παθητικό. Το ενεργητικό αφορά όλα τα ακίνητα που κληρονομούνται (π.χ. σπίτια, οικόπεδα ή αγροτεμάχια) και τυχόν τραπεζικά προϊόντα (π.χ. ομόλογα) ή χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Επίσης, στο ενεργητικό της περιουσίας ανήκουν και άλλα αντικείμενα όπως κοσμήματα, οχήματα και έργα τέχνης. Από την άλλη, το παθητικό της κληρονομιάς περιλαμβάνει τα χρέη της περιουσίας και εάν το παθητικό ξεπερνά το ενεργητικό, ο κληρονόμος μπορεί να αιτηθεί αποποίηση αυτής.
Ποιοι ορίζονται ως κληρονόμοι;
Όταν δεν υπάρχει διαθήκη, ως κληρονόμοι ορίζονται εξ αδιαθέτου οι πιο κοντινοί συγγενείς του αποθανόντος. Οι πιο κοντινοί συγγενείς είναι ο/η σύζυγος και τα τέκνα αυτού. Σε περιπτώσεις όπου τα τέκνα έχουν αποβιώσει πριν, τότε η θέση τους καλύπτεται από τα παιδιά τους (εγγόνια), εάν και εφόσον υπάρχουν. Εάν δεν υπάρχουν τέκνα, οι κύριοι κληρονόμοι είναι ο/η σύζυγος και τα αδέρφια του αποθανόντος, ενώ αν δεν υπάρχει σύζυγος, τα αδέρφια.
Αντιθέτως, εάν έχει συνταχθεί διαθήκη, ο κληρονομούμενος μπορεί να ορίσει ποιοι θα είναι οι κληρονόμοι της περιουσίας του, αλλά και το ακριβές ποσοστό που θα κληρονομηθεί. Επιπροσθέτως, στη διαθήκη είναι δυνατόν να περιέχονται άτομα, τα οποία δεν μπορούσαν να είναι κληρονόμοι του αποθανόντος με άλλον τρόπο. Όμως, ο κληρονομούμενος, εάν το επιθυμεί, μπορεί να αποκλείσει κάποιους νόμιμους κληρονόμους, αποκληρώνοντάς τους. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναγράφεται ξεκάθαρα ο λόγος αποκλεισμού τους.
Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποδοχή κληρονομιάς;
Η αποδοχή κληρονομιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους, με ρητή αποδοχή ή με σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς. Στην περίπτωση της ρητής αποδοχής κληρονομιάς, συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο που επικυρώνει την αποδοχή. Η ρητή αποδοχή πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όπου πρέπει να αποκτηθεί κυριότητα επί ακινήτου και μεταγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο. Έτσι, κάποιος μπορεί να είναι κληρονόμος κάποιων ακινήτων, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι διαθέτει κυριότητα πάνω σε αυτά. Αν δε γίνει αποποίηση της κληρονομίας, μετά το πέρας τεσσάρων (4) μηνών από τον θάνατο του κληρονομούμενου ή από τη δημοσίευση της διαθήκης, τότε θεωρείται ότι ο κληρονόμος έχει πραγματοποιήσει σιωπηρή αποδοχή της κληρονομιάς.
Διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς
Το δυσάρεστο γεγονός μιας απώλειας συνοδεύεται από τεράστια γραφειοκρατία για την αποδοχή κληρονομιάς. Εξαιτίας αυτού όλο και περισσότεροι άνθρωποι ορίζουν έναν έμπειρο δικηγόρο να αναλάβει τη διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς, χωρίς λάθη. Ειδικότερα, η διαδικασία αποδοχής κληρονομιάς περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:
- Δήλωση θανάτου του κληρονομούμενου στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
- Κατάθεση της διαθήκης στο Ειρηνοδικείο που ανήκει η κατοικία του αποθανόντος.
- Εάν και οι κληρονόμοι επιθυμούν αποποίηση της κληρονομίας θα πρέπει να το κοινοποιήσουν το αρμόδιο Ειρηνοδικείο.
- Μετά τη δημοσίευση της διαθήκης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ απαιτείται η πληρωμή του φόρου κληρονομιάς.
- Σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς, η οποία στη συνέχεια μεταγράφεται στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
- Μετά την αποδοχή της μεταγραφής, οι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση Ε9, στην οποία θα αναγράφονται τα ακίνητα που κληρονόμησαν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποδοχή κληρονομιάς, η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου βρίσκεται στη διάθεσή σας. Η έμπειρη δικηγόρος επιδιώκει τη συνεχή ενημέρωσή της σχετικά με τις αλλαγές της νομοθεσίας. Η ενασχόλησή της με το Κληρονομικό Δίκαιο την καθιστά την πλέον κατάλληλη για να σας κατευθύνει σχετικά με κληρονομικά ζητήματα. Το γραφείο μας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να αναλάβει τα γραφειοκρατικά ζητήματα της αποδοχής κληρονομιάς. Επικοινωνήστε με το δικηγορικό μας γραφείο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αποδοχή κληρονομιάς.