Εκούσια Διαμεσολάβηση: Τι είναι και πότε την επιλέγουμε;
Τι ορίζεται ως διαμεσολάβηση;
Η διαμεσολάβηση είναι ένας άλλος τρόπος επίλυσης διαφορών εκτός της δικαστικής αίθουσας. Πρόκειται για μια σύγχρονη διαδικασία, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει τη χρονοβόρα και τη δαπανηρή δικαστική επίλυση διαφορών. Ουσιαστικά η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης κατά την οποία επιδιώκεται η εύρεση μιας λύσης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από τα δύο μέρη. Η συμφωνία στην οποία καταλήγουν τα μέρη ενσωματώνεται στο Πρακτικό της Διαμεσολάβησης, το οποίο έχει νομική ισχύ όπως ακριβώς μια δικαστική απόφαση. Τέλος, η διαμεσολάβηση λαμβάνει χώρα πάντα με την παρουσία δικηγόρων.
Η διαμεσολάβηση στη χώρα μας
Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει εδραιωθεί εδώ και δεκαετίες. Αντιθέτως, για τη χώρα μας είναι σχετικά πρόσφατος και ρυθμίζεται από τον Ν 4640/2019 [ΦΕΚ Α’ 190/30.11.2019], όπως ισχύει μετά τον Ν 4647/2019. Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ορίζει ότι τα εμπλεκόμενα μέρη μπορούν να προβούν σε διαμεσολάβηση εάν και εφόσον έχουν «εξουσία του αντικειμένου της διαφοράς». Ο θεσμός προσφέρει ομαλότερη διευθέτηση διαφορών και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Ποιος είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή;
Ο διαμεσολαβητής πρέπει να είναι ουδέτερος, ανεξάρτητος και αμερόληπτος. Όταν υπάρχει ένταση, ο διαμεσολαβητής πρέπει να κατευνάζει τα πνεύματα, επομένως θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος σε τεχνικές διαπραγμάτευσης και ψυχολογίας. Δεν αποφασίζει για τη διαφορά, αλλά βοηθά τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν μια λύση για την επίλυση της διαφοράς τους. Τα ονόματα των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών είναι αναρτημένα σε καταλόγους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (https://ministryofjustice.gr/).
Ποιες διαφορές μπορούν να λυθούν με τη διαμεσολάβηση και ποιες όχι;
Με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να επιλυθούν οι υποθέσεις που υπάγονται στο Αστικό και το Εμπορικό Δίκαιο. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι να έχουν τα μέρη εξουσία διάθεσης του αντικειμένου, έτσι ώστε να μη χρειάζεται δικαστική απόφαση. Ειδικότερα, οι διαφορές που δύνανται να επιλυθούν μέσω της διαμεσολάβησης είναι οι κάτωθι:
- Μισθωτικές
- Οικογενειακές
- Εμπορικές
- Κατασκευαστικές
- Τραπεζικές
- Περιουσιακές
- Αστικές & Εμπορικές μεταξύ επιχειρήσεων κ.ά.
Επομένως, η διαμεσολάβηση μπορεί να επιλύσει διαφορές ιδιωτικού δικαίου, όχι όμως διαφορές δημόσιου δικαίου. Οι διαφορές δημόσιου δικαίου επιλύονται κατόπιν δικαστικής απόφασης.
Ποια είναι η διαδικασία της διαμεσολάβησης;
Η διαδικασία της διαμεσολάβησης περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένα και τυποποιημένα βήματα. Ειδικότερα, τα βήματα αυτά είναι τα κάτωθι:
- Προετοιμασία: το κάθε εμπλεκόμενο μέλος ετοιμάζει μια σύντομη έκθεση στην οποία παρουσιάζει τη θέση του και μαζί με τα απαιτούμενα έγγραφα την αποστέλλει στον Διαμεσολαβητή. Η αποστολή της έκθεσης και του εγγράφου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν τη διαμεσολάβηση.
- Πρώτη συνάντηση: ο διαμεσολαβητής και τα εμπλεκόμενα μέρη εκθέτουν συνοπτικά τη θέση τους σχετικά με τη λύση που επιθυμούν.
- Συναντήσεις διαμεσολαβητή με τα εμπλεκόμενη μέλη: οι συναντήσεις αυτές είναι άκρως εμπιστευτικές.
- Συμφωνία: όταν τα δύο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, οι όροι αυτής καταγράφονται και υπογράφονται και από τα δύο μέρη.
Γιατί να επιλέξω τη διαμεσολάβηση;
Η διαμεσολάβηση είναι μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων και εξαιτίας αυτού κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος. Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης είναι τα κάτωθι:
- Σύντομη και απλή διαδικασία
- Διαδικασία που απαιτεί χαμηλότερο κόστος
- Ενεργή συμμετοχή των μερών στη διαδικασία
- Διατήρηση συνεργασίας με τον αντίδικο
Τέλος, πρόκειται για μια ευέλικτη διαδικασία, αφού μπορεί να προταθούν λύσεις που αν και ρεαλιστικές, δεν προβλέπονται από κάποιο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε πλαίσιο απόλυτης εμπιστευτικότητας, εχεμύθειας και προστασίας των συμφερόντων και των δύο μερών.
Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου έχει μεγάλη εμπειρία σε όλους του κλάδους του Δικαίου και είναι διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκπροσωπώντας στο μέγιστο τα συμφέροντα των πελατών της, επιδιώκει την εύρεση των καλύτερων νομικών λύσεων. Επικοινωνήστε μαζί μας για να οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση για τη διαδικασία της διαμεσολάβησης.