Χρέη προς το Δημόσιο
Τα χρέη προς το Δημόσιο και η ρύθμισή τους αποτελούν μια από τις συχνότερες υποθέσεις στις δικαστικές αίθουσες. Η οικονομική κρίση και η ανεργία προκάλεσε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. Έτσι, η διευθέτηση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο για κάποιους πολίτες ήταν αδύνατη.
Πώς μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη στο Δημόσιο;
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις μέσω των οποίων ρυθμίζονται τα χρέη προς το Δημόσιο είναι οι κάτωθι:
- Άρθρο 43 του ν. 4174/2013: το πρόγραμμα ρύθμισης δεν υπερβαίνει το ένα και κατ’ εξαίρεση τα δύο έτη.
- Υποπαράγραφος Α2 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013: αφορά τη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ και τα Τελωνεία. Οι οφειλές αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες είτε στο σύνολό τους είτε ως προς μια δόση τους.
- Υποπαραγράφος Α1 του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013: πρόκειται για ρύθμιση ισόποσων μηνιαίων δόσεων που καταβάλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ και τα Τελωνεία.
Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, ο οφειλέτης δεν μπορεί να ενταχθεί εκ νέου σε ρύθμιση με ίδιες διατάξεις.
Πού υποβάλλεται η αίτηση για ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο;
Η αίτηση για τη ρύθμιση χρεών υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών (gsis.gr). Σε κάποιες περιπτώσεις η αίτηση υποβάλλεται στο Δικαστικό Τμήμα της Δ.Ο.Υ ή στην Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, εάν το ύψος των οφειλών ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ.
Σε ποιες περιπτώσεις απολύεται η ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο;
Όπως προαναφέρθηκε, οι ρυθμίσεις των χρεών προς το Δημόσιο μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων. Έτσι, αναλόγως της νομοθετικής ρύθμισης, η ρύθμιση απολύεται εάν ο οφειλέτης παραβεί όρους αυτής. Η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο απολύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν ισχύει κάποιο από τα παρακάτω:
- Δεν έχει καταβληθεί μια δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς.
- Ο οφειλέτης δεν έχει καταβάλλει την εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την προσαύξησή της (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης καταβολής της επόμενης δόσης.
- Έχουν υποβληθεί ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία για τη χορήγηση της ρύθμισης.
- Δεν υποβάλλονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι φόροι προστιθέμενης αξίας κατά το διάστημα ρύθμισης των χρεών στο Δημόσιο μέχρι και την εξόφλησή τους.
Ποιες είναι οι κατασχέσεις που πραγματοποιούνται, εάν κάποιος έχει χρέη στο Δημόσιο;
Εάν ο οφειλέτης εμφανίζει χρέη προς το Δημόσιο και δεν προβεί σε κάποια ρύθμισή τους, τότε η Εφορία προχωρά σε κατάσχεση και δέσμευση περιουσίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν, εάν ο οφειλέτης χρωστά ποσό άνω των 30 ευρώ. Ειδικότερα, οι κατασχέσεις ή οι δεσμεύσεις αφορούν τόσο χρηματικά ποσά όσο και ακίνητα.
Πιο συγκεκριμένα, για οφειλές άνω των 500 ευρώ δύναται να κατασχεθούν χρήματα ή ακίνητα. Εάν ο οφειλέτης δεν έχει καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα ή κάποιο εισόδημα (μισθός, σύνταξη, ενοίκια), τότε πραγματοποιείται κατάσχεση ακινήτων που εντοπίζονται στο Ε9. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ακίνητα, τότε είναι δυνατή η κατάσχεση αυτοκίνητου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου.
Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο
Η διαγραφή ολόκληρων ή μέρους των χρεών είναι δυνατή από οφειλέτες όπου:
- Απεβίωσαν χωρίς να έχουν περιουσία και οι κληρονόμοι έχουν προβεί σε αποποίηση κληρονομιάς.
- Είναι άποροι σύμφωνα με στοιχεία της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία εντόπισε και επιβεβαίωσε το χρέος.
- Στερούνται περιουσίας ή η περιουσία τους εκποιήθηκε αναγκαστικά.
Η Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια Παρασκευή Βασιλοπούλου απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Το Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο αποτελεί έναν από τους τομείς ενασχόλησής της. Η δικηγόρος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών σας προς το Δημόσιο. Επικοινωνήστε με το γραφείο μας και κλείστε το ραντεβού σας.